X

Сертифікація паливних автоцистерн стає проблемою

На паливному ринку України знову виникли труднощі, які можуть спричинити дефіцит пального в країні. На цей раз питання у сертифікації автоцистерн, яку запровадили у вересні 2022 року.

Справа в тому, що отримати такий сертифікат досить складно та дорого. До того ж МВС акредитувало лише чотири компанії, які можуть видавати такі документи. Вони знаходяться в Одесі, Києві, Маріуполі та Миколаєві. Тобто нині фактично працюють лише дві фірми. Адже Маріуполь перебуває під окупацією, а у Миколаєві немає бази, на яку центр видачі сертифікатів міг би спиратися.

За даними видання enkorr, яке спирається на слова автотрейдерів, такий стан справ суттєво ускладнює роботу українських газовозів та бензовозів. Адже дві компанії не можуть фізично закрити потреби всіх операторів паливного ринку. Негативний відбиток на процедуру накладає і корупційний момент. Повідомляється, що для прискорення процесу оформлення сертифікату доводиться сплачувати інспекторам від 15 до 20 тисяч гривень.

«‎Для того, щоб запобігти кризі, що насувається, на ринку палива, члени Української асоціації зрідженого газу (УАЗГ) звернулися до Кабміну і МВС з проханням призупинити дію наказу №569 від 09.09.2022 р., який ввів цю новацію на термін дії військового стану у країні», – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
Скільки палива залишилося на українських АЗС: чи буде нова криза після ракетного удару