X

Штучний інтелект вже у виробництві автозапчастин

Компанія Bosch тестує генеративний штучний інтелект і базові моделі у виробництві. У перших проєктах на двох заводах Bosch у Німеччині генеративний штучний інтелект створює змодельовані зображення для розробки та масштабування рішень штучного інтелекту для оптичного контролю та оптимізації наявних моделей ШІ. Bosch очікує, що це скоротить час, необхідний для планування, запуску та розширення програм на основі ШІ, з нинішніх 6-12 місяців до кількох тижнів. Після успішного пілотного проєкту цю послугу зі створення змодельованих даних буде запропоновано всім підприємствам Bosch.

«Майже половина всіх заводів Bosch вже використовують ШІ у своїх виробничих процесах. За допомогою генеративного штучного інтелекту ми не лише поліпшуємо наявні ШІ-рішення, а й закладаємо основи для оптимального впровадження цієї технології в нашу глобальну виробничу мережу», — коментує Стефан Гартунг, голова правління Robert Bosch GmbH.

Для цього є вагомі економічні причини: залежно від розміру заводу та типу виробництва штучний інтелект може використовуватись для підвищення продуктивності та шести-семизначної економії витрат.

Пілотні заводи Bosch вже використовують ШІ для планування, моніторингу та контролю виробництва. Наприклад, на заводі в Гільдесгаймі аналіз даних на основі штучного інтелекту допоміг на 15% скоротити тривалість циклу під час введення в експлуатацію нових ліній. На заводі в Штутгарті-Фейєрбасі нові алгоритми скоротили процеси тестування компонентів із трьох з половиною до трьох хвилин.

«Під час розробки рішень штучного інтелекту ми розкриваємо потенціал, який пропонує виробнича мережа Bosch та її приблизно 230 заводів. І ми використовуємо нові технології. Генеративний ШІ допомагає гармонізувати індивідуалізацію та масштабування  —  технологія дає нам найкраще з обох сфер», — каже Таня Рюкерт, член ради директорів Bosch і директор з цифрових технологій.

Завдяки ШІ помилки на виробництві виявляються на ранній стадії, час простою обладнання зводиться до мінімуму, кількість відходів скорочується, а енергія використовується ефективно. Використання ШІ зробить заводи ефективнішими, продуктивнішими та екологічно чистішими.

Наприклад, дослідники Bosch розробили систему на основі ШІ, яка виявляє аномалії та несправності у виробничому процесі та підвищує якість продукції. Сьогодні це програмне забезпечення використовується приблизно на 50 заводах Bosch і понад 2 000 виробничих лініях. Багато підприємств Bosch також застосовують штучний інтелект під час оптичного контролю компонентів. Так, більше 20 заводів використовують Machine Vision AI — рішення, розроблене підрозділом спеціального обладнання Bosch, яке допомагає виявляти особливості, що важко розпізнаються, такі як подряпини і сколи на поверхнях, а також дефекти в зварних швах.

Bosch є новатором ефективного запровадження ШІ у виробництві. Так, завод у Бурсі (Туреччина) демонструє, чого може досягти штучний інтелект у виробництві. Вже маючи високий рівень технічних знань, завод застосував ШІ для подальшого поліпшення виробництва. Так, споживання води скоротилося на 30%, енергії — на 6%, брак — на 9 відсотків, а ефективність збільшилася майже на 10%. Цього року ці здобутки спонукали Всесвітній економічний форум назвати завод у Бурсі «маяком» Промисловості 4.0. Це вже вчетверте, коли завод Bosch отримує таке визнання, і вдруге саме за розробки у галузі штучного інтелекту. Все це свідчить, що штучний інтелект має історичне значення. «Він фундаментально змінить промислове виробництво на краще», —  підсумовує Таня Рюкерт.