X

20 років марки smart

В этом году кроме «Автоцентра» свое 20-летие празднует еще один юбиляр – автомобиль smart. Впервые предсерийную модель субкомпактной машины представили во Франкфурте в 1997 году.

Створений концерном Daimler-Benz AG (з 2007 р. – Daimler AG) спільно зі швейцарською годинниковою компанією SMH, smart вже з народження став мегапопулярним.

Ранній початок

Німці грунтовно підійшли до створення надкомпактного автомобіля. Перші начерки майбутньої концепції з’явилися ще у 1972 році. Але відчутним поштовхом до появи smart стала заява в 1989 році засновника годинникової компанії Swatch Ніколя Хайєка про плани випуску субкомпактної міської машини. Хоча без автомобільного партнера про реалізацію плану компанії Micro Compact Car AG можна було лише мріяти. І якраз Daimler-Benz AG став таким партнером, з яким у 1994 році стартувала розробка smart. Але концепції компаній розійшлися. Хайєк орієнтувався на складний і дорогий технічно автомобіль з електромоторами в маточинах і дешевому кузові. Німецький концерн передусім цікавила безпека і доступна ціна. Через деякий час Daimler-Benz AG повністю викупив частку годинникарів.

1982
Mercedes-Benz NAFA – прообраз майбутнього надкомпактного двомісного автомобіля.

Новаторським є рішення відчинення дверцят – це полегшує посадку всередину в умовах тісного паркування.

1993
Mercedes-Benz eco speedster отримав риси майбутнього бестселера. Завдяки знімному даху він став першим прототипом кабріолета smart.

1993
Mercedes-Benz eco sprinter приводиться в рух за допомогою електромотора 40 кВт, дах являв собою сонячну батарею.

1996
smart atlanta представили під час Олімпійських ігор в Атланті. Вже тут проглядалися елементи дизайну майбутнього smart.

1996
У smart Paris Concept вперше показано різнокольорові кузовні елементи, де осередок безпеки виконано в іншому кольорі.

1997
smart city-coupe fashion victim, по суті, був передсерійною версією smart fortwo. Це стосувалося не тільки дизайну екстер’єру та інтер’єру, а й фінальних технічних характеристик.

На момент дебюту автомобіля у Франкфурті вже було отримано понад 13 тис. замовлень. А  smart ще навіть не почали виробляти. На конвеєрі він опинився в липні 1998 року, а перші покупці отримали автомобіль у жовтні.

2002
Серійне виробництво smart crossblade розпочалося у 2002 році. Випущено 2 тис. екз. Щонайменше один з них був в Україні.

2003
Яскраві smart roadster і закритий варіант сoupe випускали лише три роки.

2004
smart forfour менш популярний, але з 2014 року виробляють вже друге покоління моделі року.

2012
smart fortwo другої генерації дебютував у 2007 році. Була і електрична версія, яку випускали обмеженим тиражем. А от у 2012 р. стартував масовий випуск «електрички».

Своє десятиріччя smart відзначив випуском мільйонного екземпляра, а вже у 2016 році цю кількість подвоїли.

Наразі щорічний випуск smart перевищує позначку в 100 тис. автомобілів

Про популярність міні-автомобіля свідчить також маса новостворених версій і модифікацій. Серед них – кабріолети, родстери, 4-місна модель forfour, бензинові, дизельні та навіть електричні smart.

У третій генерації малюка версія smart electric drive присутня у всіх кузовах – двомісних fortwo і fortwo cabrio, а також чотиримісному forfour.

smart і Україна

В Україні smart став популярний не одразу. Перша генерація у нас зовсім не продавалася. У другому поколінні smart з’явився в травні 2012 р. А у третьому – у 2016 р. Тепер ми переживаємо смарт-бум, українці нарешті оцінили переваги компактного малюка.