X

Вісім ексклюзивних Rolls-Royce Phantom презентують в Лондоні

В конце июля в Лондоне пройдет выставка The Great Eight Phantoms, на которой будут представлены 8 экземпляров Phantom разных лет.

На виставці Rolls-Royce представить найбільш знакові автомобілі Phantom, випущені за останні 92 роки. Виставка приурочена до дебюту нового покоління моделі. Протягом наступних восьми тижнів Rolls-Royce оголосить, які саме моделі поїдуть в Лондон, щоб розповісти про свою історію і події, свідками яких вони стали. Першим автомобілем стане Phantom I легендарного артиста Фреда Астера з колекції автомобільного музею Петерсона у Лос-Анджелесі.

З моменту дебюту в 1925 році кожне покоління Phantom було свідком найвизначніших моментів у світовій історії. За понад 90-річну історію моделлю Phantom володіли найвпливовіші люди свого часу – лідери держав, представники королівських родин, зірки кіно і шоу-бізнесу.

Компанія Rolls-Royce почала виробництво Phantom першого покоління в 1925 році. Розробки відбувалися в секреті, а проект мав кодову назву «Східний броньований автомобіль». Завдяки цьому формувалося враження, що Rolls-Royce готується до виробництва військових автомобілів, аналогічних тим, що використовувалися під час Першої світової війни. На заводі було розкладено броньові листи, щоб ввести в оману конкурентів, які прагнули вивідати секрети створення «найкращого автомобіля у світі».

Phantom I отримав шестициліндровий двигун об’ємом 7,668 л. Коли компанія General Motors відкрила тестовий полігон у Мічигані, виявилося, що жоден сучасний автомобіль не міг подолати навіть два кола на 4-мильній трасі з повністю відкритим дроселем, не пошкодивши мотора. Виняток – Phantom I, здатний блискуче подолати дистанцію на швидкості 80 м/год (129 км/год) без єдиної поломки.

Прагнення Генрі Ройса «брати найкраще, що існує, і робити це ще краще» сприяло створенню Phantom II в 1929 році. Флагман другого покоління був обладнаний новими шасі, які дали змогу поліпшити керованість, а також вдосконаленим двигуном.

Phantom II

Phantom III став останнім проектом Генрі Ройса. Він помер у 1933 році у віці 70 років, через 12 місяців після початку розробки нового покоління. Phantom III був представлений через два роки. Модель була обладнана потужним 12-циліндровим двигуном, що на той часне мав аналогів. Автомобіль виробляли з 1936 року і до початку Другої світової війни. Останнє шасі було складено в 1941 році, однак через війну кузов до нього було вироблено тільки в 1947-му.

Phantom III

У 1950-му дебютував Phantom IV. Спочатку цей автомобіль було розроблено за спеціальним замовленням Принца Філіпа, герцога Единбурзького, і Принцеси Єлизавети II в єдиному екземплярі. Проте згодом з усього світу надійшли замовлення на ще 17 автомобілів для королівських сімей і глав держав. Обладнаний восьмициліндровим двигуном Phantom IV міг без зусиль пересуватися на малих швидкостях, що дуже важливо для церемоніальних автомобілів, які беруть участь у парадах. Капот автомобілів вінчала статуетка «Дух екстазу».

Phantom V вироблили в період з 1959 по 1968 рік. Всього було випущено 516 автомобілів цього покоління, включаючи колекційні екземпляри для королеви-матері Єлизавети, правителя Гонконгу, короля Норвегії Улафа V і Джона Леннона.

Phantom VI (1968-90) зміцнив зв’язок із королівською спадщиною. Яскравий приклад – «Срібний ювілей», який дав королеві Єлизаветі II 1977 від імені британської автомобільної індустрії в честь 25-річчя вступу на трон. Пізніше автомобіль використовувався на весіллі герцога і герцогині Кембриджських.

Phantom VI

У 2003 році світ побачив Phantom VII, який поклав початок стрімкого відродження марки. Сучасний, і водночас непідвладний часу, Phantom VII виробляли на новому заводі в Гудвуді. Потужний двигун V12 об’ємом 6,75 л здатний розганяти автомобіль до 100 км/год за 5,9 секунди, пропонуючи найвимогливішим шанувальникам розкоші безкомпромісний комфорт.

Парасольки з тефлоновим покриттям і центральні вставки на диски з логотипом RR, що залишаються нерухомими під час руху автомобіля, стали справжньою родзинкою моделі. Наприкінці минулого року, через тринадцять років, виробництво Phantom VII було припинено.

Виставка Rolls-Royce «The Great Eight Phantoms» вперше збере в одному місці ці колекційні екземпляри. Кожен Rolls-Royce Phantom унікальний, але завдяки своїй історії ці вісім автомобілів воістину виняткові.