X

Андрій Садовий: Гроші на дороги є

Міський голова Львова та очільник партії «Об`єднання Самопоміч» Андрій Садовий впевнений, що навіть без бюджетного фінансування можна відремонтувати дороги українських міст.

На питання кореспондента «Автоцентру» відповідає Андрій Садовий, мер Львова та голова партії «Об`єднання Самопоміч»:

Що треба зробити в державі, щоб дороги у нас були не гіршими, ніж європейські?
В нашій державі є одна тотальна проблема – це корупція. В Європі дороги будуть якісно, а також вчасно ремонтують, виділяючи для цього необхідне фінансування. Коли говорять, що в Україні немає грошей для будівництва та ремонту доріг, це неправда – гроші є. Наприклад, ми у Львові з 2007 року почали залучати кошти на будівництво доріг без допомоги державного бюджету. Ми запросили Європейський банк реконструкції та розвитку, вони зробили аудит міських доріг, після чого ми почали брати європейські кредити на будівництво доріг. Вони вигідні тим, що крім кредитних, ми ще отримуємо грантові кошти. Наприклад, зараз ми прокладаємо магістраль на спальний район Сихівський. На нього ми отримали кредит у 6 млн. євро і додатково – ще 5 млн. гранту від німецького уряду. Однак ці гроші надаються за однієї умови – тендер на залучення підрядників відбувається не за українським, а за європейським законодавством. В тендері мають брати участь міжнародні компанії зі світовим реноме, йде величезна конкуренція. Більше того, виконану роботу приймає також європейська компанія, яка виграла тендер (у Львові,наприклад, французька), і підкупити його керівника неможливо. І хоча між підрядниками – турецькою компанією та французьким замовником –– йдуть шалені спори за кожен міліметр дороги, в результаті ми отримуємо якісне покриття, яке прослужить довго, а значить – задоволених жителів міста. Одночасно з автомобільними шляхами вони роблять  тротуари та велосипедні доріжки. У європейських банків є кошти на фінансування таких об`єктів, але влада не спішить ними скористатись, адже в них неможливо провести корупційну складову.

Щоб змінити цю систему, що потрібно міняти – закони чи чиновників?
Закони в нашій державі непогані, хоча їх можна і треба покращити. Але найголовніша проблема в Україні – люди. Причому чим більший рівень влади, тим більший рівень корупції. Незабаром пройдуть вибори до Верховної ради, і якщо туди пройде якась кількість адекватних, чесних та самодостатніх людей, то вже є можливість, що такі люди з`являться і в уряді. Таких людей в країні дуже багато, але зараз Україна просто пограбована, і це найбільша наша трагедія. Якщо ми зможемо забрати від влади злочинців, через рік-два ми побачимо зовсім іншу країні – ми побачимо динаміку, економіка оживе.