X

Французькі безпілотні автобуси виїхали на дороги Японії

Французская компания Navya запустила свои беспилотные автобусы на японские дороги общего пользования

Зазвичай японські виробники дивують своїми ноу-хау технологіями в автомобілебудуванні, проте буває і навпаки. Так французька компанія Navya запустила на дороги японського міста Цусіма безпілотні автобуси Arma. Це, найімовірніше, мікроавтобус, оскільки він має довжину лише 4,75 м і вміщує до 15 пасажирів. Машина цікава повністю симетричним дизайном кузова.

У рух шаттл приводять два електромотори потужністю по 15 кВт кожен. Їх живлять акумулятори LiFePO4 ємністю 33 кВт.год.

Як такого водія тут немає – його замінить просто оператор, який контролює систему автономного керування. Остання передбачає кілька оптичних локаторів – двох із кутом огляду 360 градусів і шести – на 180 градусів. У носовій і кормовій частині встановлено камери. Кожне з коліс контролюється електронними одометрами, які постійно вимірюють швидкість обертання і положення (всі чотири колеса керовані). Розташування автомобіля контролюється операторами за допомогою GPS.

У 2017 року беспілотний шаттл Navya Arma було презентовано на автосалоні Busworld у бельгійському місті Кортрейк, де українським журналістам пощастило протестувати машину на ходу.

Станом на 2017 року безпілотники Navya Arma в кількості 45 одиниць вже працювали в багатьох країнах світу, зокрема у США, Австралії та Сінгапурі. А тепер безпілотні автобуси почали завойовувати і Країну сонячного сходу.