X

BMW Motorrad пропонує систему екстреного сповіщення про ДТП

Оперативна допомога під час аварій і в екстрених ситуаціях на дорогах може врятувати життя. Швидкість її прибуття особливо актуальна для мотоциклістів. Саме тому BMW Motorrad розробив інтелектуальну систему екстреного виклику Intelligent Emergency Call для виїзду допомоги до місця аварії.

У разі ДТП інтегрована в транспортний засіб система eCall здатна відіграти вирішальну роль у питанні життя та смерті. Згідно з даними уповноваженого комітету з питань дорожньої безпеки ЄС, використання системи eCall може врятувати до 2500 життів на рік за рахунок того, що допомогу постраждалим надаватимуть у середньому на 40-50% швидше.

Вперше цю систему використали в автомобілях BMW в Європі в 1999 році. У 2007 році BMW Group розширила її можливості, створивши передовий міжнародний колл-центр. Починаючи з 2018 року систему eCall штатно встановлюватимуть на всі автомобілі німецького виробника. Завдяки тісній взаємодії мотоциклетного та автомобільного підрозділів BMW, очікується, що система буде доступною як додаткова опція на мотоциклах BMW уже на початку 2017 року.

Супутникова локалізація місця аварії

У разі ДТП або екстреної ситуації на дорогах інтелектуальна система eCall (активується автоматично або вручну) негайно надсилає геолокаційні дані місця аварії в оперативний колл-центр. Дані про поточне розташування транспортного засобу і маршрут поїздки передаються в центр для швидкого визначення місцеперебування водія мотоцикла навіть у таких складних локаціях, як багаторівневі розв’язки на автомагістралях.

Мобільний зв’язок з транспортним засобом

Система eCall потребує з’єднання з мобільною мережею. У режимі інтелектуального екстреного виклику з’єднання здійснюється за допомогою інтегрованого мобільного термінала. Для з’єднання потрібне підключення до будь-якого мобільного оператора. Послуга буде доступною в усій Європі.

Інтелектуальна система екстреного виклику Intelligent Emergency Call працює в трьох варіантах:

Варіант 1: автоматичний запуск системи у разі сильного падіння або зіткнення. Система екстреного виклику вмикається автоматично, посилаючи повідомлення в оперативний колл-центр BMW. До прибуття допомоги оператори колл-центру підтримують контакт із постраждалим у режимі голосового зв’язку. Служба порятунку вирушає до місця події незалежно від того, чи надійшла відповідь від учасників ДТП. На екрані панелі приладів висвічується повідомлення про те, що система eCall активована. Також про це повідомляє і звуковий сигнал. У цьому сценарії скасувати екстрений виклик уже неможливо.

Варіант 2: автоматичний запуск системи у разі незначного падіння або зіткнення. За умови виникнення подібного сценарію система активується з 25-секундною затримкою. Якщо після незначної аварії допомога її учасникам не потрібна, вони можуть скасувати виклик, натиснувши на відповідну кнопку. У разі, коли учасники не скасували відправлення повідомлення, подальші дії здійснюються відповідно до першого варіанту.

Варіант 3: ручна активація системи. За умови ручної активації система запускається натисненням кнопки SOS, розташованої на правому пульті керма. Повідомлення направляється в колл-центр, і встановлюється голосове з’єднання. Такий варіант може бути використано для виклику допомоги іншим учасникам руху.

Інтелектуальна система розпізнає аварійні ситуації

Система не активується автоматично під час екстрених ситуацій, таких як падіння мотоцикла на стоянці або невелика аварія на низькій швидкості без інших учасників руху; під час руху нерівним дорожнім покриттям тощо.

Ергономічний дизайн системи

Панель управління інтелектуальною системою екстреного виклику відрізняється ергономічним і компактним дизайном і розташована на правій стороні керма. Разом із кнопкою екстреного виклику, захищеною спеціальним ковпачком, мікрофон і динаміки також інтегровані в конструкцію мотоцикла.

Надчутливий сенсор розпізнавання дорожньої ситуації

Вбудований у мотоцикл сенсор визначає характер того, що відбувається. Датчик зіткнення визначає такі події, як зіткнення з іншим транспортним засобом або з дорожньою перешкодою, а датчик крену розпізнає положення мотоцикла.

Систему Intelligent Emergency Call спочатку запропонують для німецького ринку, а незабаром вона стане доступною по всій Європі.