X

Майбутні екологічні стандарти Євро 7 – опубліковані пропозиції Єврокомісії

Єврокомісія днями опублікувала свої пропозиції щодо екологічних стандартів Євро 7 для автомобілів. Цілі, встановлені на 2035 рік, включають зниження викидів оксидів азоту (NOx), порівняно з нині діючими нормами Євро 6, на 35% – для легкових автомобілів та фургонів та на 56% – для вантажівок та автобусів. Передбачувані терміни запровадження – стандартів Євро 7 – липень 2025 року для легкових та фургонів та липень 2027-го – для вантажівок та автобусів.

Крім помітного посилення вмісту шкідливих речовин у вихлопі, передбачається збільшити термін їхнього обов’язкового відповідності для кожного автомобіля – з 5 років або 100 тис. до 10 років або 200 тис. км. Євро 7 також обіцяють стати першими світовими стандартами, які вводять обмеження на вибір твердих частинок від гальмівних механізмів та мікропластика від шин. Пропозиції Єврокомісії тепер мають бути схвалені всіма державами-членами ЄС, а потім будуть винесені на розгляд Європарламенту.

В Асоціації європейських автовиробників (ACEA) негативно поставилися до ініціатив Єврокомісії з Євро 7. Як зазначив, Олівер Зіпсе, президент ACEA і генеральний директор BMW, у такій редакції, нові екологічні стандарти змусять автовиробників вкладати великі кошти в доведення двигунів внутрішнього згоряння, а не в технології з нульовим шкідливим викидом, що може загальмувати активний розвиток електромобільності, що намітився.