X

Діагностика як вид змагань: конкурс Bosch Service

Диагностика – самый сложный вид работ в автосервисе, поэтому Бош Украина провела свой Первый конкурс диагностов.

Компанія «Бош Україна», розуміючи, що діагностика – перший і відповідальний етап будь-якого ремонту, провела Конкурс діагностів «Бош Сервіс». У всеукраїнському змаганні брали участь фахівці СТО мережі Bosch Car Service (загалом мережа сертифікованих станцій охоплює 115 СТО). Сорок найкращих професіоналів були допущені до першого етапу – тесту з теорії, проведеного через Інтернет. Фінальна стадія – практичний конкурс – відбулася в Києві, в навчальному центрі компанії «Бош Україна», в ній взяли участь дев’ять фіналістів.

Фінал діагностів передбачав три завдання – два теоретичних і одне практичне, найскладніше і найвагоміше з точки зору оцінки результату. Кожен претендент на звання найкращого діагноста країни мав виявити і усунути несправність трьох автомобілів – Volkswagen, Ford і Seat. За легендою, кожен автомобіль прибув на СТО на евакуаторі, зовнішні симптоми – «не заводиться». На кожен автомобіль виділялося 30 хвилин часу і стандартний комплект діагностичного обладнання Bosch.

Завдання були справді непростими. Приміром, одна з машин не заводилася через перегорілий запобіжник ABS і роз’єму з колісного датчика цієї ж системи, що зіскочив. Діагностика автомобіля в подібних випадках ускладнюється тим, що пошук несправностей в системах двигуна нічого не дає, оскільки вони справні, і для вирішення проблеми потрібно досконально знати влуштування автомобіля і алгоритми роботи електронних систем.

Найшвидше з поставленими завданнями впорався Петро Пендзей з Бучача (Тернопільська обл.), друге місце посів Андрій Шульгін із Сторожинця (Чернівецька обл.), «бронзи» удостоївся Ігор Левтеров із Маріуполя (Донецька обл.). Переможцям вручили цінні призи: системний тестер KTS 560, тестер акумуляторної батареї BAT 110 і контролер датчиків тиску в автомобільних шинах. Звісно, СТО, на яких працюють переможці, таким чином отримали підтвердження свого високого рівня.

Наступного року Bosch планує провести в Україні аналогічний конкурс механіків, зокрема, фахівців з ремонту гальмівних систем, що, як відомо, є однією з головних спеціалізацій компанії Bosch у сфері виробництва автокомплектуючих.