X

Йозеф Кабан: «Skoda стає емоційнішим»

Шеф-дизайнер Skoda Йозеф Кабан.

За останні кілька років стилістика продукції популярного чеського бренду революційним чином змінилася. Винуватцем цих перетворень став чоловік, який свого часу брав участь у створенні Bugatti Veyron, а з 2008 року є шеф-дизайнером Skoda – Йозеф Кабан.

Пане Кабан, що означає дизайн нового Skoda Kodiaq для чеського бренду?

Йозеф Кабан: Новий Skoda Kodiaq стане першопрохідцем одразу в двох аспектах. Ми починаємо модельну кампанію в новому для себе сегменті, представляючи перший великий SUV, який займе нішу над Skoda Yeti. Водночас Kodiaq — перша модель, яка втілила нову корпоративну мову Skoda, і яка отримає розвиток в інших моделях сегменту SUV. Новий дизайн виражає міць та емоції, непідвладні часу.

Що відрізняє дизайн нового великого SUV?

Йозеф Кабан: Skoda Kodiaq — дуже багатогранний автомобіль. Він відрізняється неймовірним внутрішнім простором і зовнішньою компактністю і має найбільш просторе багажне відділення у класі. Цей надійний автомобіль, пристосований для будь-якого дорожнього покриття, поєднує в собі маневреність і неперевершену функціональність. Ми прагнули виразити його дух у дизайні екстер’єру та інтер’єру. Skoda Kodiaq гармонійно поєднує в собі досконалість форми та змісту. Яскрава й елегантна зовнішність підкреслює силу і характер нового SUV.

Як в автомобілі поєднуються видатний дизайн і традиційна функціональність?

Йозеф Кабан: Ми прагнемо досягти безпрецедентного поєднання максимальної функціональності та бездоганної естетичності, так щоб ці два поняття більше не довелося розділяти. Ми намагаємося знайти красу в простих речах, не нехтуючи практичністю і ергономічністю. Правильний дизайн робить функціональність привабливою. Саме це поєднання технічних можливостей і бездоганного дизайну робить Skoda Kodiaq таким особливим.

Який вплив на дизайн нового SUV надали традиції богемського кришталю?

Йозеф Кабан: Кожна деталь наших моделей має свою історію, в цьому секрет емоційної сили бренду. Під час створення Skoda Kodiaq ми брали натхнення у традиціях богемського кришталю, які знайшли втілення у кристалічних елементах нового SUV. Чіткі межі та гострі лінії формують зовнішність автомобіля, а рельєфні поверхні створюють ефектну гру світла й тіні. Кристалічна структура простежується в деталях Skoda Kodiaq — фарах і декоративному оздобленні салону.

Творчий підхід і увага до деталей помітні також у дизайні інтер’єру. Як ви вважаєте, які дизайнерські знахідки в оформленні салону нового Kodiaq є найбільш вдалими?

Йозеф Кабан: Гострі широкі лінії, характерні для зовнішності Skoda Kodiaq, знайшли відображення і в інтер’єрі автомобіля. Особливий акцент зроблено на поєднанні бездоганного дизайну і традиційної для Skoda функціональності, гармонії та простоти. На мій погляд, автомобіль повинен бути функціональним, даруючи при цьому естетичне задоволення. Інтер’єр має уособлювати надійність і комфорт. Намагаючись дотримуватися цієї філософії, ми зробили салон автомобіля елегантним, але водночас зручним та практичним.

Довідка АЦ

Йозеф Кабан

Після закінчення школи художнього дизайну Йозеф Кабан навчався в Академії образотворчих мистецтв і дизайну в Братиславі. Ще в академії він посів друге місце у конкурсі з розробки дизайну бренду Skoda, і йому запропонували роботу в VW. У 1997-му Йозеф отримав диплом Королівського коледжу мистецтв у Лондоні. У тому самому році він удостоївся премії Джорджіо Джуджаро. У концерні VW Кабан розробляв дизайн Bugatti Veyron, а у Audi відповідав за зовнішність концепт-карів і серійних автомобілів. З лютого 2008 року він – шеф-дизайнер Skoda.