X

Як маловідома фірма за два роки вийшла у лідери автовиробництва США

У цей день, 21 червня 1904 року, була створена компанія Maxwell-Briscoe Company, яка незабаром стала одним з провідних автовиробників у США. Засновниками фірми були Джонатан Діксон Максуел, у минулому співробітник компанії Oldsmobile, та його діловий партнер, піонер автопрому Бенджамін Бріско.

Першим автомобілем, випущеним на заводі в Террітауні (штат Нью-Йорк), був двомісний родстер з 2-циліндровим мотором типу «боксер». У 1904 році виготовили всього 10 машин, а вже на два роки пізніше – 2200 од., що вивело фірму на п’яте місце в країні за обсягом випуску.

Maxwell 1906 року

Це були переважно середньорозмірні автомобілі з чотирициліндровими моторами. У продукції фірми 1905 – 1912 гг. були також розвізні фургони з двоциліндровими двигунами, a з 1908 року – і автомобілі таксі.

В 1907 році після пожежі, що знищила завод фірми, вона відкрила нове, гігантське підприємство в місті Нью-Кастл (штат Індіана). У 1909 році компанія виробила 9460 автомобілів і в результаті виявилася за обсягом виробництва на третьому місці в країні – після гігантів General Motors і Ford.

Maxwell 1911 року

1913 року Maxwell-Briscoe Company перейшла під контроль компанії US Motor Corp. Автомобілі стали вироблятися на підприємстві у Хайленд-Парк (штат Мічиган), а також у Дайтоні (штат Огайо). 1914 року було продано близько 60 тис. автомобілів марки Maxwell.

Maxwell 1914 року

У роки Першої світової війни компанія постачала розвізні автомобілі для американської армії, які використовувалися в тому числі для доставки поранених. Легкові автомобілі Maxwell-Briscoe Company випускала тільки до 1917 року, а потім зосередилася на легких комерційних машинах вантажопідйомністю до 1 т. Чотирициліндровий двигун в 21 к. с. запозичили у легкової машини. А в 1918 році до програми додався й фургон, теж на легковому шасі.

Вантажівка Maxwell на 1,5 тонни, 1917 р.

У 1920 році корисне навантаження вантажівки збільшили до 1,5 т. Але двигун і колісна база залишалися тими ж до 1923 року, коли випуск цих машин було припинено. А комерційна техніка на легковій базі випускалася до 1925 року, коли фірму поглинула корпорація Chrysler. Додамо, що на шасі Maxwell виробляли також пожежні автомобілі та автобуси.

Maxwell 1924 року

Ще 1914 року компанія Maxwell-Briscoe Company долучилася до руху за права жінок. Вона озвучила свій план. Кількість жінок-продавців її автомобілів має бути такою самою, як і кількість продавців-чоловіків. Цікаво, що під час одного рекламного заходу в дилерському центрі на Манхеттені, у вітрині виставкового залу жінка збирала та розбирала двигун автомобіля Maxwell на очах у публіки.

Еліс Хайпер Ремсі

Компанія спонсорувала Еліс Хайпер Ремсі, першу з усіх жінок-водіїв, яка проїхала США від узбережжя до узбережжя. А в 1920 році автомобіль Maxwell брав активну участь у багатосерійному фільмі, де герої, рятувалися від мексиканських бандитів саме на цій машині.