X

Як на автомобілі подолали швидкість звуку (відео)

17 декабря 1979 года впервые в мире автомобиль преодолел звуковой барьер скорости, разогнавшись до 1190,344 км/ч

Цього дня 44 роки тому в історії автоспорту було вписано найяскравішу сторінку. Автомобіль Budweiser Rocket під керуванням гонщика Стена Баррета перевищив швидкість звуку, показавши небачений досі результат – 1190,344 км / год.

Наприкінці 70-х років минулого століття відомий американський виробник пива – компанія Budweiser – вирішила долучитись до автомобільного спорту, зрозуміло, з метою реклами хмільної продукції. Задум був грандіозний: трохи подолати на суші звуковий бар’єр.

Для створення відповідного боліду грошей не пошкодували та залучили цілу низку солідних фірм. І ось у вересні 1979 року в США, на відому своїми рекордними заїздами трасу в Бонневілі було доставлено вже готовий до бою автомобіль. Він був яскраво-червоним, з великими написами на бортах Budweiser.

Своїми формами машина нагадувала реактивний винищувач. Гостроносий, обтічний фюзеляж був витягнутим і вузьким. Довжина становила 12,1 м, а діаметр лише 0,5 м. А  задню частину вінчав високий аеродинамічний кіль.

Цей автомобіль був схожий на швидкісний літак і своєю силовою установкою: на ньому встановили реактивний двигун з тягою 9 900 кгс.

По літаковому розміщувалися й колеса ходової частини. Одне, менше знаходилося в передній частині боліда, а два – з боків. Цікаво, що всі вони були суцільнометалевими, без будь-якої ошиновки.

Водієм рекордного боліда запросили 36-річного каскадера Стена Баррета, якого називали людиною з твердими руками і залізними нервами.

Перші заїзди принесли певне розчарування. Для шаленої швидкості – за 1000 км/год – траса виявилася недостатньо гладкою. І невдовзі знайшли іншу, більш підходящу – у штаті Південна Каліфорнія, на висохлому соляному озері Роджерс.

Для успішного виступу вирішили доповнити наявний рідинно-реактивний двигун ще й твердопаливним прискорювачем – з тягою 2000 кгс.

Перші заїзди стартували 22 листопада і з кожним новим досягнуті результати зростали. А вирішальний бій за швидкість відбувся 17 грудня. Машина показала визначний результат – 1190,344 км/год. Це було на 12,5 км/год більше за швидкість звуку при температурі повітря під час цього заїзду – мінус 7С.

Читайте також:
Як на автомобілі вперше подолали 1000 км/год

Треба сказати, що згідно з правилами Міжнародної автомобільної федерації (FIA) рекордні заїзди слід повторювати двічі: спочатку в одному напрямку, а потім у протилежному. Але Стен Баррет проїхав лише в одному. Чому? Чи знаходився він в ейфорії від досягнутого успіху, чи тому була інша причина? Але як би там не було, швидкість звуку на суші, на радість любителям автоспорту, була подолана.

Читайте також:
Як в Україні встановили рекорд швидкості на електромотоциклі (відео)