X

Як перемогти втому за кермом?

Міжнародні дослідження свідчать, що від 15 до 30% всіх дорожньо-транспортних пригод викликає засипання водіїв за кермом. Які методи рекомендовано для боротьби з сонливістю за кермом, а до яких краще не вдаватися.

У травневі свята автомобілісти масово відкривають сезон автоподорожей. Відпустка виходить невеликою, кожен день лічений, а це означає, що водій вирушає в далеку поїздку, не давши собі як слід виспатися. Жертвами втоми водія за кермом, на жаль, часто стають невинні люди.

Втома є визначальним фактором у аваріях, які стаються в довгих подорожах, тривалих безупинних періодах водіння і поїздках у той час, коли водій зазвичай спить і не мав можливості виспатися напередодні. Найбільше на ризик потрапити аварію наражаються водії з порушенням сну, які приймають ліки або вирушають у дорогу самі.

Дослідження свідчать, що просте неспання протягом сімнадцяти годин є еквівалентом водіння із вмістом алкоголю в крові 0,05 проміле.

Вважається, що найбільший ризик заснути за кермом буває в середині дня і з півночі до світанку. Якщо протягом останніх діб водій спав менше ніж п’ять годин, то цей ризик зростає втричі.

БІЛЬШЕ ПРО ПРОЕКТ «10 КРОКІВ ДО БЕЗПЕКИ»

Сонливість безпосередньо впливає на подовження часу реакції водія і його здатність концентрувати увагу. Млявість – це знак, що ви вже засинаєте. Снодійні хімічні речовини накопичуються в мозку весь день. Вони кінець кінцем досягають критичної точки і відправляють вас в сон. Ви думаєте, що можете цьому протистояти, але насправді не маєте ні найменшої можливості контролювати, коли це станеться. Або де це станеться. Ви не можете боротися зі сном.

Ковток кави може дати тимчасовий ефект, але пам’ятайте, що цей ефект настане не раніше, ніж через 20 хвилин. Гучна музика, енергетичні напої, спів на все горло і відкрите вікно для припливу свіжого повітря – це також прийоми, які використовують втомлені водії, щоб не заснути за кермом. Проблема водіння втомленим у тому, що незалежно від технік, які ми намагаємося використовувати, щоб зберігати бадьорість, наш периферійний зір і час реакції погіршуються набагато раніше за той момент, коли ми починаємо клювати носом.

Які перші ознаки втоми? Ви починаєте плавати в межах смуги, а то й виїжджаєте з неї, змінюєте швидкість без причини і соваєтеся на сидінні. А це означає, що час робити зупинку, щоб розім’ятися. А найкраще 15 хвилин поспати, бо нічого не відновить вашу здатність боротися зі сном так, як він сам. Єдині ліки, а також профілактичний захід від втоми – це сон.

 Поради для водіїв:

  • Найкращим способом уникнути аварій від втоми є планування поїздки.
  • Гарненько виспіться перед далекою дорогою.
  • Якщо не вдалося виспатися, плануйте їхати в ті проміжки часу вдень, коли ви зазвичай не відчуваєте сонливості.
  • Робіть регулярні перерви на відпочинок – 15 хвилин кожні дві години. Виходьте з машини на свіже повітря, розминайтеся.
  • За можливості чергуйтеся за кермом з напарником.
  • У дорозі уникайте жирної їжі, особливо на обід.
  • Повністю виключіть алкоголь (він також робить вас сонним).
  • Обмежте перебування за кермом 8-10 годинами на день. Не змушуйте себе закінчити довгу поїздку за один раз.
  • Зупиняйтеся на ніч, якщо вирушаєте в довгу подорож.
  • Не продовжуйте подорож, якщо відчуваєте втому і не покладайтеся на короткостроковий ефект засобів, що маскують симптоми втоми (гучна музика, кава, енергетичні напої тощо).
  • Якщо ви знаєте, що схильні до засипання, обзаведіться пристроєм, що контролюватиме ваше неспання і здатний активно запобігати засипанню за кермом.