X

Місцева влада для ремонту доріг залучила сміттєвози

Обмін інформацією між сміттєвозами за допомогою технологій 5G і IoT може стати новим етапом в облаштуванні місцевої дорожньої та придорожньої інфраструктури. І тому приклад новий проєкт, реалізований владою Brimbank City — району місцевого самоврядування на північному заходівід центру Мельбурна спільно з технологічним університетом Суінберна в Австралії.

На сміттєвозах встановили камери з високою роздільною здатністю, а також GPS-датчики. Під час щоденних поїздок вони моніторять стан доріг, автобусні зупинки, дорожні знаки і т.д. Отримана в режимі онлайн інформація передається в хмарне сховище, де на її базі формується докладна карта об’єктів, які потребують ремонту. Причому дані оперативно надходять безпосередньо на смартфони ремонтних бригад, а ті, в свою чергу можуть оперативно фіксувати статус виконаних робіт для звіту.

Інформація в 3D надходить зі сміттєвозів зі швидкістю 900 мегабіт на секунду. Для порівняння, середня швидкість мобільної передачі даних в Австралії в 2020 році становила близько 43 мегабіт на секунду.

Вартість проєкту становить близько 1,18 млн доларів, проте він дуже швидко окупиться. Нова технологія значно скоротить час, необхідний для виявлення, документування та вирішення проблем, усуне необхідність у дорогій ручній звітності та аудиті, що дасть змогу заощадити до 50% витрат на цьому етапі. На сьогодні в Австралії понад 900 км доріг перебувають у стадії ремонту, а на щорічне обслуговування і поліпшення дорожніх і придорожніх об’єктів тільки в Брімбанку витрачається приблизно від 15 до 20 млн доларів США.

Читайте також:
Технологія 5G допоможе попередити про ями на дорогах і знайти вільне паркомісце