X

Як Сhrysler вперше презентував автомобіль за межами США

У цей день, 7 вересня виповнилося рівно 30 років, як на Франкфуртському автосалоні 1993 року дебютувало інноваційне авто під назвою Neon. Це була перша світова прем’єра моделі Chrysler за межами США, що підкреслювало перспективні плани щодо завоювання європейського ринку.

Презентація Neon зібрала кілька сотень людей і пройшла у виставковому залі, перетвореному на величезний символічний автомат для гри у пінбол. “Це знаменує собою початок абсолютно нової гри у світі маленьких автомобілів”, – сказав президент Chrysler Роберт Лутц.

Презентація Neon на Франкфуртському автосалоні 1993 року

Neon мав закруглені фари, просторий салон, потужний 132-сильний двигун і стартову ціну в 9000 доларів. Він призначався для тих, хто вперше купував автомобіль, віком від 18 до 32 років, а також людей, які хочуть придбати другу машину.

Концепт-кар Neon

2,0-літровий двигун Neon дозволяв автомобілю розганятися з нуля до 60 миль на годину (96 км/год) менш ніж за 9 секунд, а максимальна швидкість становила 120 миль на годину (192 км/год). А ось для європейського ринку машина комплектувалася лише 1,8-літровим бензиновим агрегатом потужністю 115 к. с. та механічною КП.

Виробництво Neon розгорнули в Белвідері, штат Іллінойс, вже в листопаді, а перші моделі надійшли до дилерів Dodge та Plymouth у США 2 січня. У першому році було заплановано виготовити близько 180 000 автомобілів. Поставки в Європу мали розпочатися в квітні, причому з мексиканського заводу Chrysler в Толуці.

Найвдалішим для Neon став 1995 рік, коли було реалізовано 257 164 автомобілі. Близько 80% їх склали машини з 4-дверными кузовами, інші ж 20% – з дводверними. Авто випускалося до серпня 1999 року, коли його замінили на модель другої генерації.

Neon другої генерації