X

Як український автопром отримав $150 млн на розвиток

Рівно 25 років тому, 2 березня 1998 року було започатковано найбільший в Україні інвестиційний проект. Цього дня було підписано Установчий Договір про створення спільного українсько-корейського підприємства “АвтоЗАЗ-ДЕУ”.

Треба сказати, що на початку 90-х років “АвтоЗАЗ” був лідером українського автопрому. На його частку припадало близько 2% усіх надходжень до бюджету країни. Проте в середині десятиліття в умовах економічної кризи підприємство опинилося у тяжкому становищі. Протягом 1994 – 1997 рр. випуск автомобілів впав у 11,4 рази – з 90 до 7 тис. на рік. Єдиним реальним виходом було створити СП із залученням іноземного інвестора.

Для його пошуку було створено спеціальну міжвідомчу комісію. Проводилися численні переговори, зокрема з автомобільними компаніями General Motors, Fiat, Renault та Peugeot. Однак ті пропонували лише крупновузлове складання і скромні інвестиції – не більше ніж 25 млн доларів.

Набагато вигіднішою виявилася пропозиція південнокорейської корпорації Daewoo. Ця компанія пообіцяла внести до статутного фонду СП 150 млн доларів та сприяти локалізації виробництва. А «АвтоЗАЗу» пропонувалося внести також 150 млн доларів, але у вигляді майна. У результаті було підписано вищезгаданий договір. І вже 28 березня 1998 року на головному підприємстві у Запоріжжі після тривалої перерви знову запрацював конвеєр.

Перший рік діяльності СП приніс відчутні результати. В економіку України було додатково привнесено 195 млн. доларів. Підприємством було вироблено товарної продукції на суму 476 млн. грн.

Було налагоджено випуск якісно нового автомобіля – «Таврія-Нова». У ньому усунули недоліки попередника – ЗАЗ-1102. А на заводі в Іллічівську 19 травня 1998 року почалося великовузлове складання автомобілів конструкції Daewoo – машин Lanos, Nubira та Leganza. Наступного ж календарного року, 17 березня головний завод у Запоріжжі розпочав серійне виробництво нової моделі – ЗАЗ-1103 «Славута». Машина отримала оригінальний 5-дверний кузов тиру ліфтбек.

Отже, створення спільного підприємства «АвтоЗАЗ-ДЕУ» стало важливою віхою у розвитку автомобілебудування в Україні.

Читайте також:
Новий Ланос: перші враження про бюджетну модель