X

Як у Португалії відкрили автозавод із випуску машин одразу трьох брендів

Цього дня, 26 квітня 1995 року в місті Палмела, що неподалік Лісабона, було відкрито великий автозавод під багатообіцяючою назвою AutoEuropa. Тут налагодили виробництво мінівенів одразу трьох різних брендів – автомобілів Ford Galaxy, SEAT Alhambra та Volkswagen Sharan. Всі вони були створені на одній платформі і стали конкурувати з популярними на ринку Renault Espace та Сhrysler Voyager.

Завод AutoEuropa був побудований у рамках утвореного в 1991 році СП Volkswagen Group та Ford. За чотири роки було зведено підприємство, яке разом із індустріальним парком, де розміщувалися основні постачальники, займало площу близько 2 млн м кв. Проектна потужність його становила 172 500 машин на рік. І вже за перший повний, 1996 рік тут випустили 119 042 автомобіля.

У 2005 році Ford вийшов із спільного підприємства – випуск моделі Galaxу другого покоління, яка з’явилася в 2006 році, налагодили вже на заводі в бельгійському місті Генк. Тому щоб дозавантажити виробничі потужності на AutoEuropa з 2005 року було освоєно випуск купе-кабріолета Volkswagen Eos. А через три роки тут пішов у серію і Volkswagen Scirocco третьої генерації.

1 липня 2013 завод AutoEuropa випустив двомільйонний автомобіль, яким став … звичайно ж Volkswagen Sharan. Зауважимо, що виробництво цієї моделі тут припинили нещодавно – у жовтні 2022 року. А двома роками раніше, у березні 2000-го «пішов на спокій» й SEAT Alhambra. Але святе місце порожнім не буває. Сьогодні на підприємстві йде повним ходом випуск популярного представника класу компактних SUV – автомобіля Volkswagen T-Roc.