X

Як у США запустили “антияпонський” автомобіль зі склопластику

Цього дня, 30 липня 1990 року на заводі Спрінг-Хілле, у штаті Теннесі почалося виробництво легкових машин марки Saturn, яка вперше з’явилася на автомобільному небосхилі США.

Компанія Saturn знаходилася в орбіті концерну General Motors, але мала відносну самостійність. Вона була створена спеціально з метою протистояти продукції заводів-трансплантантів – філій японських виробників, які влаштувалися в США. Всупереч надіям, автомобілі Saturn виявилися дорожчими, ніж їхні конкуренти з Японії, але все-таки швидко завоювали симпатії публіки.

Saturn SL на вулицях Києвв, 1996 р. Фото автора

Первістками нового бренду стали автомобілі серії S. Вони мали свою власну платформу Z-body, і свій 1,9-літровий двигун Saturn 14. Характерною особливістю машин марки Saturn були пластикові панелі кузова, які були стійкими до утворення вм’ятин завдяки своїй пружності, того ж вони не боялися корозії.

Saturn SC на авторинку “Центральний” у Києві, 2000 р.

Автомобілі серії S перебували у виробництві до 2002 року. Перше покоління цих машин (1991 – 1995 рр.) оснащувалося двигуном із верхнім розподільчим валом, що розвивав 85 к. с. Був і варіант двигуна з двома верхніми розподільчими валами, потужністю 124 к. с. Автомобілі випускалися спочатку з двома типами кузовів: купе (Saturn SC) та седан (Saturn SL). 1993 року до них додався універсал (Saturn SW).

Saturn SW на дипломатичній службі у Києві, 1998 р.

Виробництво автомобілів Saturn зростало. 1993 року було зібрано 500-тисячну машину цієї марки, у травні 1995-го – мільйонну, а в січні 1999 року – двомільйонну.

Saturn SW2, другої генерації, Київ, 2000 р.

Потім почав розвиватися і типовий ряд. Так, у 2001 році був випущений перший компактний кросовер – модель Vue як модель 2002 року і т. д. З 2007 року фірма відмовилася від пластикових кузовів.

Saturn Vue Red Line

Серйозні проблеми розпочалися у 2008 році. На слуханнях у Конгресі США 2 грудня GM оголосив, що має намір зосередити свої зусилля на випуску лише чотирьох брендів: Chevrolet, Buick, Cadillac і GMC, а решту виробництва планує або продати, або просто прикрити. Випуск автомобілів під маркою Saturn було припинено у 2010 році, коли концерн General Motors опинився у тяжкому фінансовому становищі.