X

Як в Україні відкрили завод із випуску вантажівок Isuzu

Цього дня, 9 вересня, 15 років тому у Черкасах відбулося урочисте відкриття нового підприємства «Богдан», на якому планувалося щорічно випускати до 15 тисяч вантажівок Isuzu. Традиційну стрічку перерізав сам президент та генеральний директор корпорації Isuzu – пан Сусуму Хосої.

Завод розмістили на території 52,9 га. Загальна площа всіх виробничих приміщень – 13 860 м кв. Новий майданчик створили на базі відомого підприємства “Богдан-Спецавтотехніка”, що випускав різноманітні кузовні надбудови для вантажівок.

Насамперед на підприємстві освоїли великовузлове складання вантажівок Isuzu. Це були середньотоннажники вантажопідйомністю до 5,5 т – моделі NQR71 у двох версіях колісної бази – P (стандартної) та R (довгої), а також нова на той час для українського ринку малотоннажна модель NLR85AL, розрахована на перевезення до 1,5 т вантажу.

На четвертий квартал 2009 року було намічено перехід на повний цикл виробництва – зі зварювальними та фарбувальними роботами. Для цього хотіли запровадити відповідні цехи. Щоправда, для фарбування кабін планувалося використовувати потужності іншого нещодавно відкритого у Черкасах майданчика «Богдан», де випускалися легкові моделі ВАЗ та Hyundai.

Інвестиції в організацію виробництва вантажівок становили майже 100 млн. грн. І це був лише початок, адже для організації повномасштабного виробництва знадобилися чималі капіталовкладення – близько 50 млн. доларів. Частину цих коштів хтіли залучити з власних активів корпорації «Богдан», а решту – з довгострокових кредитів.

До кінця 2008 року на новому майданчику в Черкасах збиралися виготовити понад 2000 вантажівок Isuzu та спецтехніки. План на 2009-й складав 3500 автомобілів та спецтехніки. Вихід підприємства на проектну потужність (15 тис. машин на рік) було заплановано на 2012 рік. При цьому частка локалізації виробництва вантажівок могла сягати 50%.

На жаль, світова фінансова криза, що вибухнула незабаром, завадила здійснити ці грандіозні починання. Тим не менш, вантажівки Isuzu, зібрані з машинокомплектів, завоювали в наступні роки велику популярність на українському ринку.