X

Як в Україні встановили рекорд швидкості на електромотоциклі (відео)

Цього сонячного дня, 25 вересня, рівно три роки тому, на злітно-посадковій смузі аеродрому «Антонов-2» у Гостомелі, що на Київщині, було зафіксовано Національний рекорд швидкості на електромотоциклі. Його встановив відомий гонщик, президент Київського міського автомотоклубу, майстер спорту України, чемпіон України з кільцевих перегонів, володар 37 національних та світових рекордів – Сергій Малік.

На вітчизняному мотоциклі The Spirit of Ukraine він розігнався до швидкості 201 км/год. Цей результат одразу ж був зафіксований представниками Національного реєстру рекордів України та спортсмену урочисто вручили відповідний диплом.

Зазначимо, що електомотоцикл The Spirit of Ukraine був побудований в Україні лише за 60 днів – у розробці та виготовленні брало участь понад 100 осіб. Важливо, що задню підвіску (маятник) мотоцикла і заднє колесо розробили фахівці АНТК ім Антонова.

Гордість мотоцикла – це вітчизняний інвертор. У результаті максимальна потужність становить 300 кВт (480 к.с.), а максимальний крутний момент досягає 1000 Нм. Це найпотужніший електричний мотоцикл у світі. Тут також встановлено мотор-колесо – трифазний електродвигун на постійних магнітах, випущений у Словенії. Його живлять нікель-полімерні батареї на 22 Ач та напругою 800В.

Перший виступ електромотоцикла The Spirit of Ukraine відбувся у серпні 2019 року на знаменитому соляному озері Бонневіль (штат Юта, США). Тут Сергій Малік спробував встановити світовий рекорд швидкості, для чого треба було розігнатися понад 360 км/год. Однак несприятливі погодні умови у вигляді дощу, що пройшов напередодні заїзду, не дали йому цього зробити. 2020 року поїхати в Америку не вдалося через пандемію коронавірусу, однак у талановитого гонщика все ще попереду.

Зазначимо, що Сергій Малик уже двічі встановлював світовий рекорд швидкості на озері Бонневілль – обидва рази на українському мотоциклі “Дніпро”: спочатку з бензиновим двигуном, а потім – на версії з електромотором. Тож побажаємо Сергію Малику нових спортивних здобутків на світовій арені, які обов’язково будуть після нашої спільної Перемоги над окупантами!