X

Компанія Continental створила для автомобілів нову систему керування

Управление жестами в автомобиле в ближайшие годы может заменить все механические кнопки/переключатели и даже сенсорные дисплеи «тач-скрин».

Інженери компанії Continental розробили систему управління жестами, яка дасть змогу керувати підсистемами автомобіля і розважальним медіацентром, не відриваючи рук від керма. Водієві достатньо буде імітувати перегортання і натискання кнопок на екрані «тач-скрін», але в повітрі, і система сама перегортатиме сторінки меню і активуватиме обраний режим. Для цього водій зможе задіяти як великий палець, так і кінчики всіх чотирьох пальців, які тримають кермо. Великий палець віддаватиме команди за допомогою двох прозорих Г-подібних панелей усередині керма, які не мають ніякої електроніки, нагадуючи технологію управління «тач-пад».

Упровадження цієї технології – це ще один крок на шляху підвищення безпеки автомобіля. За допомогою управління жестами водієві не потрібно буде відривати руки від керма, а отже, в екстремальній ситуації він зможе негайно і точно повернути кермо. В кермуванні однією рукою під час різких маневрів не вдається забезпечити швидкості та точності повороту керма, тому управління жестами без відриву рук від керма дуже затребуване в автомобілі з точки зору безпеки. Реалізувати цю технологію дав змогу спеціальний датчик, умонтований у щиток приладів.

Датчик має 3D-камеру із вбудованим 3D-датчиком зображення. Він перетворює сигнал інфрачервоного випромінювання (виходить від теплих рук), чим і забезпечується контроль положення рук і жестів водія із точністю до міліметра.

Цей датчик контролює час «прольоту» пальців руки, а «електронні мізки» перетворюють цю інформацію в конкретні дії. Водій може «ходити» по меню, проводячи вгору та вниз, і підтвердити вибір короткочасним дотиком пальця по прозорому елементу. Електроніка настільки інтелектуальна, що розпізнає навіть «некомандні» рухи пальцями, які водій може робити за звичкою. Крім того, цю функцію шляхом перепрограмування завжди можна вдосконалити, запровадивши нові можливості. Ця система стала ще один етапом створення цілісного інтерфейсу людина-машина, як важливий крок на шляху до безпілотних автомобілів.