X

Корпорація “Еталон” презентувала новий тролейбус і свій перший трамвай (відео)

Черниговский автозавод, входящий в корпорацию «Эталон», выпустил новый троллейбус Т12220 с автономным ходом до 20 км, а также представил свой первый трамвай TR 3100, выполненный на агрегатах Tatra T3

Презентація нового тролейбуса Т12220 і трамвая TR 3100 відбулася в рамках 23 грудня в УНІАН прес-конференції за підсумками роботи корпорації “Еталон” в 2020 році.
Як зазначив генеральний директор Чернігівського автозаводу Андрій Савченко, через пандемію коронавірусу підприємство почало працювати тільки в червні. Однак кількість реалізованих транспортних засобів не тільки не скоротилася, а ще й зросла на 5% – продано 250 автобусів і 5 тролейбусів. Важливо також, що вдалося зберегти трудовий колектив.

Із досягнень в 2020 році варто відзначити проведення комплексу сертифікаційних випробувань низькопідлогового 12-метрового автобуса а12221 стандарту Євро-6 – з двигуном FPT і автоматичною коробкою передач Allison.

Щодо нового тролейбуса Т12220, то його кузов уніфікований з вищезгаданим автобусом. Передня і задня маски отримали інший дизайн і LED-освітлення. На кормі також була змінена конструкція східців, яка покращує зручність обслуговування водієм струмоприймачів.

Андрій Савченко – генеральний директор ТОВ “Чернігівський автозавод”

Змінилося розташування акумуляторних батарей, які перенесли на лівий бік до кабіни водія. Зліва по борту в задній частині розмістився асинхронний електродвигун 6DTA0021U2 (Латвія) потужністю 180 кВт. Зазначимо, що подібний електромотор українського підприємства “Укртяжмаш” виробника не влаштовує.

На даху тролейбуса розміщена мікропроцесорна енергетична система управління компанії “Інформбізнес” (Молдова). Тут же розташовуються літій-іонні батареї фірми Winston Battery ємністю 100 Ач, які і забезпечують автономний хід без контактної мережі в межах 20 км.

Струмоприймачі оснащені функцією від’єднання і приєднання до контактної мережі з фіксацією штанг в опущеному положенні. Керування системою струмозняття здійснюється з робочого місця водія. З правого борту розмістився новий гвинтовий компресор продуктивністю 440 л на хвилину і потужністю 4 кВт, який, порівняно з поршневим, скорочує час наповнення пневмосистеми, має збільшений ресурс роботи і знижує рівень шуму в салоні під час роботи.

Тролейбус оснащений пневматичною підвіскою коліс з електронною системою регулювання рівня підлоги. У салоні — 100-відсоткова низька підлога. Є функція нахилу кузова на зупинках (kneeling), а також механічна рампа для заїзду дитячих та інвалідних візків. У салоні збільшено кількість місць для сидіння, встановлено USB-розетки з можливістю підзарядки гаджетів. Для комфортнішого перебування в салоні в спекотну пору кількість вікон з кватирками збільшилася до п’яти, а на даху встановлено чотири вентилятори.

Підприємство також представило нові варіанти шкільних автобусів, зокрема для перевезення одного або двох школярів з обмеженими фізичними можливостями у візках – моделі а08117 Ш – 11; 31; 33. Розроблено конструкторську документацію та розпочато виробництво.

Також був розроблений міжміський автобус середнього класу з уніфікованим кузовом сімейства а08117. Виготовлений також перший зразок автобуса А08117 – 31 з підйомником для перевезення людей з обмеженими можливостями у візках.

На 2021 рік заплановано складання першого електробуса (завдовжки 10 м), а також туристичного автобуса, також завдовжки 10 м, і розширення сімейства міжміських і шкільних автобусів А08117.

Вадим Шкарупін – директор Торгового дому “Еталон Авто”

Щодо майбутніх поставок, то як зазначив директор Торгового дому “Еталон Авто” Вадим Шкарупін, великі надії покладаються на програму оновлення громадського транспорту, яку субсидує ЄБР у розмірі 200 млн євро. Це друга фаза, яка охоплює більшу кількість міст — 18. Нагадаємо, що перша фаза програми з ЄБРР і ЄІБ на 2016 – 2020 рр. була доступна тільки для 11 міст. Сподіватимемося, що тут “Еталон” нарешті проб’ється з новими тролейбусами. А стосовно українського ринку тролейбусів, то в 2020 році він поповнився на 300 од., поступається показникам 2019 року – 409 од.

Також “Еталон” має намір посилити свої позиції на ринку шкільних автобусів. У 2020 році корпорація поставила такі машин в 11 областей України. На 2021 року Міносвіти вже запланувало 490 млн грн на придбання шкільних автобусів, то ця сума буде збільшена. За словами Вадима Шкарупіна, він очікує приріст у поставках машин цього класу на 60-70%.

Ще одне важливе досягнення. Чернігівський автозавод здійснив капітальний ремонт першого трамвая Tatra T3 із заміною кузова – в результаті з’явилася модель TR 3100. Зазначимо, що в Україні 14 міст мають трамвайне сполучення, де парк цього транспорту вже зношений на 90%. Тому новий продукт від корпорації “Еталон” сьогодні вельми актуальний.

Проект виробництва трамвая “Еталон” пропонується в трьох варіантах: з виготовленням нового кузова з сучасним оснащенням і капремонтом візків; з новим кузовом і встановлення нових візків і третій – з виготовленням тільки кузова з різним рівнем оснащення. Слід відзначити, що вартість нового трамвая втричі більша, ніж трамвая із заміною кузова.

Основні параметри трамвая TR 3100. Це частково низька підлога. Пасажиромісткість — 144 людей. Місць для сидіння — 31. Є одне місце для інвалідного візка. Габаритна довжина — 15 900 мм; ширина – 2500 мм; колія — 1524 мм. Повна маса — 32 т.

Тяговий привід від вже згаданого молдовського виробника “Інфорбізнес” з можливістю незалежного відключення одного з візків. Привід забезпечує функції “антиюза”, рекуперації і електродинамічного гальмування і якщо порівнювати з класичним приводом Tatra T3 дає змогу економити до 40% електроенергії. Інформація про роботу приводу обробляється бортовим комп’ютером і відображається на центральному дисплеї робочого місця водія.

Електрообладнання виконано на основі CAN-шини, що дає такі переваги: зменшення кількості  проводів, постійний контроль низьковольтної мережі та її складових, також відображаються місця обривів, замикань і справності підключення споживачів. Вся ця інформація відображається на дисплеї, розміщеному з правого боку.