X

На акцію протесту під Кабмін перевізники стягнули десятки вантажівок (відео)

Сегодня, 12 февраля Ассоциация международных перевозчиков Украины проводит акцию протеста, для чего собрала в центре Киева десятки магистральных тягачей

Вийти на протестний пікет під стіни Кабміну 12 лютого міжнародних перевізників змусила катастрофічна ситуація, яка склалася за останній місяць з видачею дозвільних документів – т.зв. «дозволів». А все почалося з січня 2020 року, коли було введено електронний сервіс бронювання дозволів. Як то кажуть, хотіли, як краще, а вийшло, як завжди.

Читайте також:
Украинские перевозчики дополнительно получат 5000 польских дозволов

У підсумку – цілковита плутанина, оскільки деякі перевізники примудрилися отримати одразу по кілька дозволів, а іншим не дісталося нічого. У підсумку бізнес для багатьох компаній зупинився – машини простоюють, що виливається в чималі збитки.

Ба більше, в мінусах опинилася і сама держава, адже тільки в січні бюджет недоотримав різних відрахувань на 32 млн грн. Такого колапсу на ринку міжнародних вантажоперевезень, як той, що склався з початку 2020 року, Україна ще не бачила.

Тому перевізники виступають з низкою вимог. По-перше, створення рівних умов отримання дозволів, незалежно від кількості транспортних засобів в компанії. При цьому видавати в “дефіцитні” країни, передусім у Польщу, не більше двох дозволів на місяць з розрахунку на один транспортний засіб.

По-друге, негайно скасувати неправове електронне бронювання всіх видів дозволів на перевезення вантажів територією іноземних держав. Крім того, негайно ввести громадський контроль використання та повернення дозволів.

Інакше акції протесту триватимуть, причому вже зовсім в іншому масштабі.