X

На автобусі як на легковому авто – секрети динамічного рульового керування VDS

Система динамического рулевого управления (VDS), благодаря повышению быстродействия и точности, уменьшает нагрузку на плечи, шею и руки водителей и значительно упрощает маневрированием автобусом

Система динамічного рульового керування Volvo Dynamic Steering ( VDS) – це, по суті, просунутий підсилювач керма, призначений для підвищення зручності і комфорту керування великовантажним транспортним засобом. VDS успішно застосовується на вантажівках Volvo Trucks з 2012 року, а також на автобусах – після відповідної адаптації в 2015 році.

Читайте також:
Водіям автобусів полегшили життя

Відтоді система постійно вдосконалюється. Основні компоненти VDS охоплюють електродвигун, гідравлічний рульовий механізм, блок керування і низку датчиків як всередині, так і зовні, навколо транспортного засобу.

Як VDS допомагає водіям у конкретних ситуаціях:

1. На малих швидкостях
Коли водій повертає кермо, вмикається гідропідсилювач, який полегшує роботу водія. При цьому спрацьовує ще й електромотор системи VDS, пропонуючи додаткову допомогу. В результаті рульове керування стає на 75% легшим на малих швидкостях, що спрощує маневрування в складних ситуаціях, наприклад на стоянці або під час розворотів.

2. На високих швидкостях

Під час руху автобуса безліч датчиків як всередині електродвигуна, так і навколо транспортного засобу збирають дані про швидкість транспортного засобу, кут повороту і крутильний момент. Потім блок керування обчислює оптимальну характеристику рульового керування і дає команду електродвигуну на коригування зусилля. По суті, легкість рульового керування залежить від швидкості транспортного засобу: на малих – кермо легше, а з набором швидкості починає наливатися вагою.

Електродвигун контролюється електронікою до 2000 разів на секунду. При виявленні будь-яких відхилень, пов’язаних з нерівністю дороги або мимовільних рухів рульове зусилля негайно коригується. Як результат водій прикладає менше фізичних зусиль – не так втомлюються руки і плечі, що підвищує його продуктивність. Крім того, VDS забезпечує кращу курсову стійкість транспортного засобу, що, безсумнівно, підвищує його активну безпеку.

Читайте також:
Volvo 7900 Electric Articulated – прем'єра унікального електробуса

3. Зворотний зв’язок
Під час переміщення автомобіля VDS прагне автоматично повернути кермо в положення прямолінійного руху. Хоча його повернення  є стандартним для легкових автомобілів, це не завжди прийнятно для автобусів, оскільки їхнє кермо важче і геометрія в системі рульового управління не завжди дає змогу самовирівнюватися. Однак VDS працює багато в чому як легковий автомобіль, незалежно від конфігурації керма. Це охоплює повернення керма на повороті, що значно спрощує маневрування автобусом в обмежених просторах.