X

На що здатний автомобіль мінного загородження “Баобаб-К” (відео)

Польська компанія Huta Stalowa Wola SA розробила унікальний колісний мінний загороджувач – Baobab-K (“Баобаб-К”). Машина базується на повноприводному шасі армійської вантажівки Jelcz 662D. 43 (8х8), повідомляє Defence24.pl

На його платформі встановлено шість пускових установок, в яких розміщено по 20 стволів. Таким чином, автомобіль здатний всього за 22 хвилини розподілити 600 хв на величезній території – завдовжки 1800 м і завширшки від 30 до 90 м. При цьому швидкість руху машини під час укладання може варіюватися від 5 до 25 км/год.

Процес встановлення мінного поля здійснюється з поста управління, повністю автоматичним способом, а самі міни можуть бути запрограмовані на конкретний час спрацьовування. В автоматичному режимі бортовий комп’ютер розраховує швидкість руху машини, Налаштування пускової установки і регулює частоту укладання мін під час руху. Додатково параметри і координати мінних полів фіксуються на цифрових картах і відображаються на екрані комп’ютера.

Екіпаж “Баобаб-К” складається лише з двох людей – механіка-водія і командир-оператор системи – і розміщується в броньованій кабіні. Час завантаження шести сотень мін становить близько 30 хвилин, а самі пускові установки можна переміщати за допомогою вбудованого крана-маніпулятора HIAB. Пасивний захист забезпечується комплексом самооборони “Обра”, що має вісім пускових установок для запуску димових гранат.