X

На що здатний автомобіль із двигуном від винищувача (відео)

В этот день, 27 октября 1964 года американский гонщик Арт Арфонс установил рекорд скорости на автомобиле - 875,669 км/ч.

Американський гонщик Арт Арфон почав виступати на дрегстерах ще з 1954 року, проте його не залишала ідея встановити рекорд швидкості. Першу атаку він зробив 1960 року на автомобілі The Green Monster («Зелена чудовисько») з поршневим мотором, але невдача змусила його звернутися до реактивної техніки. Замінивши двигун “Аллісон” на турбореактивну установку “Джей-74”, він у 1962 році знову з’явився в Бонневілі і досяг непоганого результату – 545 км/год, але для рекорду цього було замало.

Увірувавши, що його зірка зійде саме на цьому соляному озері, він вирішив будувати нове чотириколісне «чудовисько» небувалої потужності. Купив задешево реактивний мотор «Джей-79», що відпрацював свій термін в авіації, від надзвукового винищувача F-104. Небагато переробивши його, став навколо нього майструвати автомобіль.

На нову машину Арт витратив усі свої заощадження – 10 тисяч доларів. Нова машина стартувала 5 жовтня 1964 року. Нога що сили жала на педаль газу. Шалено ревіла позаду потужна турбіна, весь кузов тремтів, готовий розвалитися на частини. І Арт досяг свого.

Він підняв рекорд до 698,726 км/год, а у зворотному заїзді досягнувши 771 км/год, став першим у світі людиною, яка переступила бар’єр 700 км/год. Наприкінці жовтня цього року Арт Арфонс показав результат 836 км/год. Незважаючи на технічні неполадки, заїзд завершився благополучно, і Арт міг святкувати відразу кілька перемог: новий рекорд був доведений до 875,669 км/год, а максимальна швидкість досягла 916 км/год. Арт став найшвидшою людиною на суші, вперше переваливши рубіж 900 км/год.

Читайте також:
Як на автомобілі вперше подолали 1000 км/год