X

На дороги Європи вийде перший безпілотний автобус завдовжки 12 метрів

Презентованный в начале 2020 года первый беспилотный автобус испанской марки Irizar уже через несколько месяцев выйдет на городской маршрут

Новий, 2020 рік відомий іспанський виробник автобусів Irizar почав досить яскраво, презентувавши свій перший безпілотний автобус. Сьогодні багато компаній працюють над автономним видом транспорту, а деякі вже і випробовують у багатьох містах Європи і не тільки. Однак у новинки Irizar є відмітна риса – це автобус великого класу, який побудований на основі 12-метрового серійного електробуса Irizar ie і розрахований на перевезення до 60 пасажирів.

Іспанська Малага стане першим європейським містом, в якому розпочнеться експлуатація 12-метрового безпілотного автобуса, причому не де-небудь, а на дорогах загального користування. Вже через кілька місяців машина вийде на маршрут, з’єднавши морський порт із центром міста.

Безпілотний автобус Irizar IE все ж матиме водійське місце, адже у машини два режими керування – ручний і автоматичний (автопілот). Автобус  використовуватиме високоточну систему позиціонування і наведення,  з’єднану з центром управління, з якого зможуть відправлятися конкретні інструкції щодо тих чи інших маршрутів у режимі реального часу.

Подія
Беспилотный автомобиль со сменными кузовами - сенсация CES 2020 (видео)
08 Гру, 14:00

Перший автономний автобус Irizar розробляли упродовж трьох років у рамках проекту AutoMost Projec, який фінансує Центр промислового технологічного розвитку CDTI (Centre for Industrial Technological Development) при Міністерстві економіки Іспанії. Irizar Group взяв у ньому участь через свій підрозділ Irizar e-Mobility, члена концерну Datik, оператора Avanza спільно одинадцятьма партнерами. Проект також підтримують політехнічний університет Мадрида, Insia, CEIT-IK4 і університет у Віго.