X

На дороги виїхали перші в світі двоповерхові автобуси на водні

Сегодня, 28 января в шотландском городе Абердин начали эксплуатировать первые в мире двухэтажные автобусы, работающие на водородных топливных элементах

Місто Абердін в Шотландії стало першим у світі, де почали роботу двоповерхові автобуси на водні. Машину виготовила відома компанія Wrightbus з Північної Ірландії. Представлена модель має 60 місць для сидіння. Перший такий автобус прибув до міста для тестової експлуатації ще в середині вересня 2020 року, і ось тепер, 28 січня, машини офіційно виїхали на маршрути.

Нові автобуси експлуатує оператор First Bus, вони поповнили міський автопарк водневих транспортних засобів, в якому вже є розвізні електрофургони, підмітально-збиральні машини та автомобілі для каршерінгу.

У рамках програми Net Zero Vision, метою якої є перехід на екологічно чисту енергію, в Абердіні мають намір налагодити виробництво водню для заправлення машин Fuel Cell. А стосовно нових автобусів, то кожен з них має резервуар на 25 кг водню, заправляється за 10 хвилин. Цього запасу вистачає на пробіг до 400 км.

Читайте також:
Специалисты не советуют переводить автомобили на водород - и вот почему

Проект із закупівлі двоповерхових водневих автобусів вартістю 8,3 млн фунтів стерлінгів профінансувала міська рада Абердіна, уряд Шотландії та Європейський союз (FCH JU). Інвестиції становили близько 500 000 фунтів стерлінгів за одну машину.

Читайте також:
Два европейских производителя получат большой заказ на водородные автобусы