X

На сміттєзвалищі знайдено унікальний КрАЗ зі свинцевою кабіною (фото)

В Чернобыльской зоне, на могильнике зараженной техники найдены останки самосвала КрАЗ модели 256Б1-30, который принимал участие в ликвидации аварии на ЧАЭС

В Україні 14 грудня відзначатиметься День ліквідатора аварії на ЧАЕС. У 1986 році на боротьбу з наслідками найбільшої в світі техногенної катастрофи було кинуто багато рятувальників і велику кількість автомобілів. Сьогодні заражена спецтехніка похована в спеціальних могильниках на території Чорнобильської зони. Один з них розміщений неподалік села Буряківка, де нещодавно було знайдено залишки унікального самоскида КрАЗ, спеціально розробленого для роботи в радіоактивній зоні.

Читайте також:
Секретный автомобиль из свинца и пластика (фото)

Як видно з фотографій, які опублікували Українські автомобілі на сторінці Фейсбук, від машини лишилося небагато. Це передні крила, бампер, рама, майданчик і підрамник для капсули.

Зазначимо, що головною відмінною рисою спеціального самоскида КрАЗ-256Б1-030 була наявність свинцевої одномісної капсули, яка встановлювалася замість стандартної кабіни. Тут застосовувалися також спеціальні стекла завтовшки 75 мм, а на даху кріпилася фільтровентиляційна установка.

Загалом на Кременчуцькому автозаводі було виготовлено 18 таких самоскидів, які під керуванням мужніх водіїв гідно виконали свій обов’язок.