X

На озброєння прийнята новинка від компанії “Українська бронетехніка”

Згідно з наказом Міноборони від 25 січня 2022 року, міномет калібру 120 мм МП-120 виробництва КПП «Українська бронетехніка» прийнятий на озброєння ЗСУ. Це єдиний вітчизняний міномет такого калібру, що пройшов таку процедуру. Зауважимо, що МП-120 використовується в оснащенні мобільного мінометного комплексу «Смерека», виготовленого на шасі бронеавтомобіля “Варта” (4х4).

Дальність стрільби МП-120 становить 480 – 7100 м; режим стрільби – до 15 пострілів за хвилину. Проаналізувавши досвід експлуатації озброєння цього калібру в українській армії, фахівці КПП “Українська бронетехніка” розробили і ввели в МП-120 низку змін, завдяки яким за своїми технічними та експлуатаційними характеристиками міномет не тільки не поступаються, але ц перевершує аналогічні європейські зразки озброєння.

Зокрема, вдосконалена форма опорної плити забезпечує круговий сектор обстрілу без її перестановки, тоді як підготовка вогневої позиції займає лише 2 – 3 хвилини. Зменшена горизонтальна хиткість міномета істотно покращує купчастість стрільби і полегшує роботу навідника. Конструктивні ноу-хау в механізмі запобіжника максимально убезпечать розрахунки від випадків подвійного заряджання міномета. Нова технологія виготовлення ствола з використанням сталі вищої якості вдвічі збільшує живучість і запас міцності.

“Міномет-високотехнологічна продукція. При активному використанні відбувається швидке зношування стволів. Під час державних випробувань МП-120 відстріляв 5,5 тисяч мін, тобто повний ресурс ствола міномета. Примітно, що зношення ствола досягло значення в 0,2 мм – на 50% менше нинішніх нормативних показників. Це означає, що наш міномет може нести службу вдвічі довше за аналоги, а також може вести вогонь перспективними мінометними пострілами підвищеної потужності і дальності”, – зазначив генеральний директор КПП “Українська бронетехніка” Владислав Бельбас.

Наказ МОУ є підставою для старту ритмічних закупівель МП-120 – надійного стовідсоткового вітчизняного озброєння – силами безпеки і оборони України.