X

Першому посвідченню водія виповнилося 135 років

Цього дня, 1 серпня 1888 року в окружному управлінні Великого Герцогства Баденського було видано перше у світі посвідчення водія. За сумісництвом воно ще виконувало роль і техпаспорту – з правом на експлуатацію конкретного транспортного засобу. А одержав цей історично важливий документ ніхто інший як батько автомобіля – Кард Бенц на свій перший запатентований самохідний екіпаж Benz Patent Motorwagen.

Найцікавіше, що за кілька днів, 5 серпня 1888 року його дружина – Берта без відома чоловіка вирушила на цьому триколісному автомобілі з Мангейма до Пфорцхмайма, подолавши разом із двома синами неабияку на той час відстань – 104 км.

Автомобіль мав чотиритактний двигун з одним горизонтально розташованим циліндром. При робочому обсязі 954 см куб. він розвивав 0,75 к. с. та розганяв екіпаж до 16 км/год.

Benz Patent Motorwagen був офіційно презентований на Всесвітній виставці в Парижі в 1889 році, хоча продажі машини почалися ще раніше. Одним із перших покупців став француз Еміль Роже, що займався виробництвом велосипедів, а також ліцензійним складанням двигунів Benz. Всього з 1886 по 1893 було виготовлено близько 25 машин Benz Patent Motorwagen.

Читайте також:
Як з'явився перший бензиновий автомобіль