X

Чому не КрАЗ – ракетний комплекс “Нептун” приміряв нове шасі

К сожалению, в обновленном исполнении берегового противокорабельного ракетного комплекса РК-360МЦ «Нептун» отказались от шасси КрАЗ в пользу зарубежного производителя

Державне конструкторське бюро “Луч” представило модернізований варіант берегового протикорабельного ракетного комплексу РК-360МЦ “Нептун”. Його головною відмінною особливістю стало шасі зарубіжного виробництва, а саме – марки Tatra. Фото новинки опублікував портал Defense Express.

На жаль, від агрегатної бази Кременчуцького автозаводу Міністерство оборони відмовилося, посилаючись на нестабільну роботу підприємства й на незадовільну якість продукції. Дивно виходить, АвтоКрАЗ укладає трирічний контракт на поставку машин для армії США, а нашим військовим все не так.

Нагадаємо, в ранньому варіанті ракетного комплексу РК-360МЦ “Нептун” використано два типи шасі: чотиривісне КрАЗ-7634НЕ (8х8) під мобільну пускову установку УСПУ-360 і тривісне КрАЗ-6322 (6х6) для пересувного командного пункту РКП-360, транспортно-заряджальної машини ТЗМ-360 і транспортної машини ТМ-360. Ба більше, на них було встановлено броньовані кабіни вітчизняного виробництва – підприємства “Українська бронетехніка”.

Пускова установка УСПУ-360 на шасі КрАЗ-7634НЕ (8х8)

А тепер всіх їх замінили на шасі Tatra 8х8 і 6х6 зі своїми бронекабінами. Звичайно, чеські аналоги непогані – тут, зокрема, використано фірмову фішку – хребтову рамку та незалежну підвіску всіх коліс. Однак потрібно все-таки думати про підтримку вітчизняного автовиробника, тим паче, коли йдеться про таке велике оборонне замовлення.

Широкій публіці оновлені ракетні комплекси РК-360МЦ “Нептун” покажуть на прийдешньому військовому параді в Києві, який присвячено 30-річчю Незалежності України. Автомобілі КрАЗ на ньому також буде представлено гідно, адже Кременчуцький автозавод живий і, хочеться вірити, все-таки вийде з кризи.

Читайте також:
Береговой ракетный комплекс Нептун – что скрывается внутри (видео)