X

Чому не заводиться двигун в травні

Що робити, якщо автомобіль не заводиться після пікніка?

Це питання особливо актуальне на початку травня, коли ми майже обов’язково виїжджаємо на відпочинок. Причина зазвичай проста, і часто вона буває спровокована водієм або його екіпажем (звісно, мова не йде про ті випадки, коли зопалу намагаються замість ключа вставити в замок запалювання вилку).

Наприклад, нерідко автомобіль не може «ожити» після тривалого пікніка на природі, вихідних, весело проведених на дачі або (що особливо прикро) в іншому, ще безлюднішому місці. Найхарактерніші причини – проблеми з електрообладнанням. У багатьох випадках їх можна усунути своїми силами. Але насамперед потрібно розібратися з діагнозом.

1. Переконатися, що акумулятор заряджений. Якщо стартер не крутиться, а ви протягом кількох діб стоянки слухали гучну музику або використовували для освітлення бівуаку потужні «переноски», найімовірніше, причина саме в АКБ: вона сіла. Тьмяне світіння контрольних лампочок на торпедо і тихий, хрипкий голос звукового сигналу підтвердять цей діагноз. Таку батарею можна демонтувати і віднести в найближчий населений пункт (хоч це й нелегко), де її можна підзарядити протягом хоча б 1-2 годин. Якщо такої можливості немає, машину з неавтоматичною коробкою передач можна спробувати завести «з буксира», розігнавши за допомогою іншої машини або штовхнувши її на 2-й чи 3-й передачі.

2. Оглянути проводку в підкапотному просторі. Відомо чимало випадків, коли дрібні тварини, уподобавши доступні їм куточки автомобіля для якихось своїх справ, перегризають пластмасові деталі, найчастіше – ізоляцію проводів. Замикання, що виникають через це, можуть викликати чимало проблем. Якщо пошкодження буде виявлено і ізоляцію відновлено (хоча б тимчасово – ізолентою, скотчем, лейкопластиром), необхідно перевірити і, можливо, замінити деякі запобіжники.

3. Перевірити роз’єми системи запалювання. Відповідальні контакти (близько трамблера, електронних блоків, замка запалювання) можуть окислитися під час тривалої стоянки немолодого автомобіля у вологому повітрі. Але очистити з них білий або зеленуватий наліт нескладно – скажімо, за допомогою зубочистки з краплею бензину або горілки. Можливо, при цьому доведеться і акуратно піджати (хоча б пінцетом або манікюрними щипчиками) деякі ослаблі штекери.

У будь-якому разі не впадайте у відчай: якщо машина приїхала на місце відпочинку своїм ходом, нічого особливо страшного за час стоянки з нею статися не могло.