X

Поліс ОСАЦВ отримає QR-код

Таким чином покупець поліса зможе визначити, чи справжній у його руках документ

Моторне бюро (МТСБУ) незабаром почне випускати поліси автоцивільної відповідальності ОСАЦВ із новою можливістю його перевірки на справжність. На кожен бланк ОСАЦВ ще в друкарні наноситимуть QR-код, який міститиме посилання на сторінку інтернет-порталу МТСБУ, в якому реалізовано функцію перевірки кожного конкретного бланка поліса за його серією та номером, повідомляє forinsurer.

Автовласник, який захоче купити новий поліс, перш ніж це зробити, зможе його перевірити на справжність. Для цього треба на своєму смартфоні відкрити програму, яка зчитує QR-код. Вона веде на посилання в Інтернеті з базою даних легальних полісів. Там треба ввести номер поліса, в результаті чого система покаже – справжній він чи підроблений.

До речі, якщо автоцивілку купувати не в автомобілі на узбіччі, а в офісі, то оригінальність поліса можна перевірити і зараз.

Вжити таких заходів МТСБУ вирішило після того, як на ринку різко побільшало випадків продажу підроблених полісів ОСАЦВ.

На думку експертів, сьогодні відрізнити справжній поліс від фальшивого часто важко навіть людям, які знаються на страхуванні, оскільки виготовляти підроблені поліси почали майстерно, визначити різницю «на око» буває вкрай складно.

Радикальним вирішенням проблеми фальшивих і фальсифікованих полісів буде повноцінне впровадження системи електронного поліса, вважає Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. Але доки триває робота над новим законом «Про ОСАЦВ», що створить юридичну базу, МТСБУ використовує всі можливості, які дають сучасні технології для боротьби зі страховим шахрайством.

На сьогодні захист бланків ОСАЦВ налічує кілька елементів. Це спеціальний папір, використання особливих фарб, які починають світитися під червоними променями ультрафіолетових ламп, використання мікротексту і трьох видів антисканерної сітки. Крім того, на бланки наносять номери фарбою, яка під дією ультрафіолетового проміння набуває зеленого кольору.

Але цих засобів захисту вже недостатньо. Адже більшість страхувальників не знають про всі ступені захисту поліса ОСАЦВ. По-друге, для перевірки достовірності поліса необхідно спеціальне обладнання УФ-лампи, яких немає в офісах продажу страхових компаній або у страхових агентів. Крім того, можливості страхових шахраїв постійно зростають. Захисні фарби можна придбати навіть в Інтернеті, а мікротекст і антисканерну сітку – скопіювати і відтворити друкарським способом за допомогою спеціальних програм. QR-код – зручне і сучасне рішення для боротьби з фальшивками, не потребує використання жодних додаткових спеціальних пристроїв – програми зі зчитування QR-кодів можна безкоштовно скачати і встановити на будь-який смартфон.

«Ні страховим компаніям, ні страхувальникам не варто непокоїтися про процедуру появи нових бланків – нові бланки з кодами запроваджуватимуться поступово», – заявив Володимир Шевченко. – «Не буде і заміни старих бланків на нові – нові поліси ОСАЦВ видаватимуть страховим компаніям у міру використання вже наявних бланків попереднього дизайну».

Тим часом, доки впроваджуватимуть нові бланки з кодами, МТСБУ продовжує роботу над тим, щоб питання фальшивок було вирішено раз і назавжди. Бюро веде переговори з новою поліцією про можливості перевірки наявності та достовірності полісів онлайн, доопрацьовує всі деталі проекту «поліс онлайн» і робить все можливе, щоб якомога швидше було ухвалено нову редакцію закону «Про ОСАЦВ».

Як отримати відшкодування від проблемної страхової компанії?

Акуратні водії платитимуть вдвічі менше