X

Виробництво електровантажівок СoolOn може розпочатися у Львові

Представники компанії Murmuration Technology із Кривого Рогу днями відвідали Львів. Головною метою візиту став пошук відповідного майданчика для заводу з випуску розвізних електромобілів марки CoolOn. Про поетапне будівництво цих машин ми вже неодноразово писали, проте тепер їх розробник почав активну підготовку до виробництва.

Зазначимо, що нинішнього літа Верховна Рада ухвалила законопроекти, які стимулюють виробників електротранспорту. Так, із 1 січня 2022 року звільняють від ПДВ і ввізних мит комплектовання для їх випуску, а самі підприємства — від сплати податку на прибуток.

Запуск першої черги виробництва електровантажівок СoolOn заплановано на 2022–2024 роки. Заплановано три варіанти фургона і випуск до 2000 машин на рік. Загальна площа заводу становитиме 10 тис. м кв., а безпосередньо складальних цехів – 4 тис. м кв. Це дасть змогу організувати 120 робочих місць. Тут виготовлятимуть пластикові деталі, проводитимуть металообробку, складатимуть двигуни та батареї.

Введення другої черги заплановано на 2024 – 2025 рр. Інвестиції в 50 млн доларів дадуть змогу на території в 40 тис. м кв. розгорнути складання до 20 000 електровантажівок на рік і працевлаштувати близько 600 осіб.

Відзначимо, що електровантажівка СoolOn уже доступна для замовлення. Вона має низькопідлогову склопластикову кабіну з хорошою оглядовістю і зручністю посад-висадки. Вантажопідйомність становить 1500 кг. Із літій-залізо-фосфатними батареями ємністю 40 кВт.год машина зможе проїжджати до 200 км, а в 60-кіловатному варіанті – всі 300 км. Особлива гордість розробників – електродвигун без магнітів, оснащений повністю пасивним ротором. Його потужність може досягати 120 кВт.

Електровантажівку СoolOn продаватимуть за 16 тис. доларів. Машина має дуже низьку вартість — лише 0,07 USD на 1 км (з урахуванням пробігу до 100 км на день і до 10 років експлуатації). Машина окупається за три роки тільки на економії палива.

Читайте також:
В Украине наладят сборку электробусов марки Granton