X

Ремонт 200 вантажівок для Міністерства оборони обійдеться як купівля 100 нових

В этом году для Министерства обороны несколько специализированных предприятий должны отремонтировать более двухсот военных автомобилей советских времен – на общую сумму 280 млн грн.

Українська армія гостро потребує оновлення автопарку, однак, судячи з останніх новин, Міністерство оборони обрало шлях відновлення “ветеранів” на колесах. Як повідомляє Defense Express, за шістьма тендерами, що розміщені на сайті ProZorro, до кінця року планується відремонтувати 235 вантажних автомобілів на загальну суму 276,827 млн грн. Тендери організовані відповідним департаментом при Міністерстві оборони. Їх переможці – різні спеціалізовані підприємства – вже відомі, хоча договори з ними ще не укладені.

Здавалося б, а що тут такого, але виявляється, що відновлення 215 вантажівок КАМАЗ, КРАЗ, і Урал (без урахування ремонту 20 спеціалізованих тягачів МАЗ-537), середній вік яких становить 30 років, за вартістю дорівнює 104 новим машинам аналогічного класу КрАЗ або МАЗ.

Із середини 2020 року Міноборони закупило лише 41 нову вантажівку на загальну суму 99 млн 534 тис.грн – марок МАЗ і КрАЗ. Так, може, слід активніше підтримувати вітчизняного виробника, насамперед Кременчуцький автозавод, а не латати металобрухт.