X

Система автоматичного паркування автомобілів від Bosch зробить революцію

Инновационные технологии от компании Bosch позволят кардинальным образом преобразить привычный процесс поиска парковочного места и дадут импульс рынку новых услуг в сфере систем помощи водителю.

«Мобільне майбутнє починається сьогодні з «розумної» парковки, — коментує доктор Дірк Хоайзель, член правління Robert Bosch GmbH. — Компанія Bosch уже досягла значних успіхів у цьому напрямку. Особливо це стосується рішень для автоматизованого паркування та водіння. Такі розробки можна застосовувати як автовиробникам, так і людям у містах по всьому світу. Успіхи в цьому напрямку допомагають компанії рухатися до досягнення важливої віхи у своєму розвитку: у 2016 р. продажі Bosch у сфері систем допомоги водієві перевищать 1 млрд євро». Близько 2,5 тис. інженерів компанії в усьому світі — на 500 осіб більше, ніж у 2015 р. — працюють над автоматизацією процесу водіння загалом і паркування зокрема.

Половина нових автомобілів надходить із системою допомоги під час паркування

У Німеччині системи допомоги під час паркування є найбільш затребуваними з боку водіїв. Згідно з проведеним компанією Bosch аналізом, цими системами було оснащено 52% із приблизно 3 млн автомобілів, зареєстрованих у 2014 р. Аналогічна картина спостерігається і в інших країнах: наприклад, у Бельгії та Нідерландах ця цифра становить 50%, у Великій Британії — 19%. В основі технології лежить використання ультразвукових сенсорів, які компанія Bosch виробляє з 1993 р.

Найближче завдання Bosch — повністю звільнити водіїв від пошуку паркувального місця

Складовою процесу повної автоматизації паркування стане запуск протягом кількох найближчих років цілої низки систем, завдання яких — не тільки допомогти водієві уникнути аварійних ситуацій, а й повністю здійснювати всі необхідні операції під час проби припаркуватися. У довгостроковій перспективі водії отримають можливість цілком і повністю доручити це завдання «розумним» системам своїх автомобілів. Завданням же найближчого часу є впровадження послуг, які брали б на себе пошук вільних паркувальних місць. «Пропонуючи інтелектуальні послуги, компанія Bosch бере на себе нелегке завдання – пошук вільного місця для паркування, тим самим заощаджуючи час водія і зменшує стресове навантаження», — каже Дірк Хоайзель.

У Німеччині на пошук відповідного паркувального місця витрачається в середньому близько 10 хвилин. Інноваційні технології від компанії Bosch дають змогу значно скоротити цей час. По-перше, спеціальні датчики заповнюваності паркінгів і гаражів інформують водія про наявність вільних місць, а по-друге, сенсори, встановлені на самих автомобілях як частина системи допомоги під час паркування, допомагають знайти місце між машинами, що стоять уздовж тротуару або узбіччя, — навіть під час руху зі швидкістю 50 км/год і вище. Вся інформація, надіслана за допомогою блоку управління зв’язком (CCU), надходить спочатку виробникам транспортних засобів, а потім у зашифрованому форматі пересилається в систему Bosch IoT Cloud, де в цифровому вигляді створюється карта паркувальних місць. Ця карта знову відправляється виробникам, і ті в свою чергу діляться отриманою інформацією з водіями. Їм залишається лише обрати найбільш підходяще місце для паркування та направити туди свій автомобіль.

Ця технологія дає змогу скоротити не лише час пошуку паркувального місця, а й витрати на паливо, а також, що не менш важливо, викид шкідливих речовин в атмосферу: в середньому водіям у Німеччині сьогодні потрібно зайвих 4,5 км їзди, щоб знайти місце для паркування самостійно. У разі використання автоматизованих систем цього вдасться уникнути.

 

До 2020 р. компанія Bosch навчить автомобілі самостійно паркуватися

На думку Дірка Хоайзеля, в майбутньому процес паркування, яким ми знаємо його зараз, припинить своє існування. Уже до кінця поточного десятиліття нові технології компанії Bosch дадуть змогу автомобілям займати паркувальні місця без безпосередньої участі водія. Керуючи своїм транспортним засобом, наприклад, зі смартфона, людина зможе дати йому вказівку знайти і зайняти паркувальне місце і, коли це буде потрібно, самостійно повернутися на вказане місце зустрічі. Подібні інноваційні рішення стають можливими завдяки взаємодії «розумних» систем від компанії Bosch, якими будуть оснащені і самі транспортні засоби, і паркувальні комплекси.