X

Студенти з Харкова їдуть на еко-марафон за новими рекордами

Украинская команда «ЛСА ХАДИ» из Харьковского национального автомобильно-дорожного университета примет участие в масштабном международном соревновании по энергоэффективности Shell Eco-marathon 2016.

Шелл еко-марафон (Shell Eco-marathon) – це масштабне змагання для студентів інженерних спеціальностей, яке заохочує молодих конструкторів створювати і відчувати автомобілі, здатні проїхати найбільшу відстань із використанням найменшої кількості палива. А головна мета еко-марафону – надихнути учасників стати вченими та інженерами технологій майбутнього.

Цього року змагання проходитиме з 30 червня до 03 липня 2016 року в Лондоні в рамках фестивалю ідей та інновацій у сфері енергетики «Створи Лондон майбутнього». Учасники Shell Eco-marathon підкорюватимуть трасу в Олімпійському Парку Королеви Єлизавети. Цього року свої автомобілі з мінімальним споживанням палива виведуть на трек 229 команд, відібрані серед 300 команд з 29 країн, які подали заявки. Українська «ЛСА ХАДІ» знову пройшла жорсткий відбір і вже вп’яте бере участь в Shell Eco-marathon.

Автомобілі в цих змаганнях представлені в двох категоріях: Prototype – футуристичні й обтічні, з мінімальним опором коченню і високою енергоефективністю і Urban Concept – більш звичні та спроектовані для використання на дорогах у реальних міських умовах.

Абсолютний рекорд встановила французька команда – на одному літрі пального їхньому «транспорту» вдалося проїхати 3777 км, що еквівалентно поїздці від Лондона до Рима. Українці в команді «ЛСА ХАДІ», яка виступає в категорії Prototype, досягли особистого рекорду в 575 км/л у 2014 році, що можна порівняти з подорожжю від Львова до Будапешта. Ретельна підготовка до змагань і постійне вдосконалення автомобіля дають підстави сподіватися на нові рекорди. Крім того, «ХАДІ 34» – це унікальний екомобіль, з 2010 року занесений до книги рекордів Гіннеса як найбільш енергоефективний автомобіль в Україні.