X

Українські розробники гібридного всюдихода Storm зробили підводний човен

На міжнародній виставці озброєння IDEX-2023, яка проходить у ці дні в Абу-Дабі (ОАЕ), дебютував інноваційний підводний човен Kronos. Він розроблен українською командою з компанії Highland Systems, яка два роки тому здивувала відвідувачів виставки IDEX-2021 гусеничним всюдиходом Storm із гібридним приводом.

Субмарина здатна перевозити до 10 осіб десанту або 3 т вантажу. За потреби може керуватися дистанційно з радіусом дії до 250 км. А так її екіпаж складається лише з однієї людини. Із озброєння тут є шість торпед Black Scorpion від італійської компанії Leonardo. Торпеда калібру 127 мм має довжину 1,1 м, важить близько 20 кг і може вражати на відстані до 3 км.

Kronos покритий спеціальним композитним матеріалом, що покращує теплоізоляцію і робить човен більш непомітним для сонарів. Робоча глибина занурення становить 100 м, а максимальна – 250 м. Максимальна швидкість пересування під водою – 50 км/год, а на поверхні – 80 км/ч. Субмарина може перебувати під водою до 54 годин, з яких 36 годин – при живленні від батарей та 18 годин – у режимі генератора. Габаритна довжина новинки – 9 м, ширина – 7,4 м та висота – 2,2 м.