X

Укроборонпром відновив контракт на постачання 45 одиниць БТР-4Е Збройним силам

Один из крупнейших контрактов в рамках выполнения гособоронзаказа на поставку 45 единиц БТР-4Е сдвинулся с мертвой точки

Це той самий контракт про “фінську сталь”, через який влітку цього року розгорівся скандал і про який було написано та знято матеріали BIHUS.info і “Дзеркала тижня”. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук заступник гендиректора ДК “Укроборонпром” Мустафа Найєм.

Контракт було укладено в грудні 2016 року, його фінансували за рахунок кредиту під держгарантії. За три роки Збройні сили не отримали жодної одиниці техніки. “Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. О. О. Морозова” опинилося на межі банкрутства. Починаючи з липня місяця підприємство щомісяця виплачувало мільйони гривень штрафних санкцій, пені та відсотків за кредитом. Крім цього, накопичувалися борги із заробітної плати і комунальних платежів. А відключення електроенергії та відсутність опалення у виробничих приміщеннях напередодні зими загрожували цілковитим зупиненням заводу.

Перші переговори з порятунку контракту відбулися  на початку вересня. На сьогодні контракт повністю відновлений. Уже прийнято 12 одиниць техніки, БТРи поїхали в 92-у механізовану бригаду ЗСУ. Ще 33 одиниці техніки мають поставити до 31 серпня 2020 року.

Це один із найбільших контрактів підприємств Концерну в рамках виконання Державного оборонного замовлення. Його сума – 1,5 млрд грн. Для нашої команди це був ще й управлінський виклик, оскільки відновлення контракту було б неможливим без залучення органів державної влади та відновлення втраченої довіри.

Річ у тім, що на момент приходу нового керівництва Концерну контракт вже був зірваний – терміни поставки військової техніки закінчилися в червні 2019 року. Через штрафні санкції і  збитки ні Міністерство оборони, ні тим паче керівництво Концерну юридично не могли взяти на себе зобов’язання щодо розірвання або продовження контракту.

Подія
Украинский БТР-4Е удивил прозрачной броней
10 Гру, 22:00

До вирішення проблем щодо контракту підключився особисто президент і прем’єр-міністр. Доручення глави держави і подальше рішення Кабінету міністрів дало змогу Міністерству оборони підписати додаткову угоду, а ХКБМ – відновити виробництво військової техніки.

І, звісно, треба відзначити величезну роль Мінекономіки і Міністерства фінансів, без яких це взагалі було б неможливо. До речі, важлива деталь – для виготовлення корпусів бронетранспортерів, відповідно до конструкторської документації, буде використана броня українського виробництва марки “71”.