X

У Чернігові відтворили унікальний пожежний автомобіль

Ко Дню спасателя, который отмечали в Украине 17 сентября, в Чернигове открыли памятный знак в честь одной из старейших пожарных автоцистерн – «Ветеран»

У Чернігові 17 вересня на День рятувальника відкрили пам’ятний знак «Ветеран» – відтворену пожежну автоцистерну на шасі ГАЗ-63, одну з найстаріших в Україні. Пожежний автомобіль встановлено на п’єдесталі біля Чернігівського міського відділення і 1-го Державного пожежно-рятувального загону, повідомляє прес-служба ДСНС Чернігівської області.

Читайте також:
До будівлі КМДА стягнули багато пожежних автомобілів

Пожежний автомобіль відтворили за історичними фотографіями. Найімовірніше, це пожежна автоцистерна спрощеної конструкції АЦУ-20 (63) 60 на повнопривідному шасі ГАЗ-63. Така машина призначалася для експлуатації в сільській місцевості. Її виробляли з 1962 до 1968 рр. на Варгашинському заводі протипожежного обладнання (Курганська обл., РФ).

Відтворена пожежна автоцистерна на шасі ГАЗ-63 встановлена у Чернігові як пам’ятний знак Ветеран. Фото Андрія Александрова зі сторінки Facebook

Машина комплектувалася цистерною для перевезення 1550 л води та насосом ПН-20 для подачі води 1200 л/хв. Останній приводився в дію через коробку відбору потужності і редуктор.
Зазначимо, що пожежна служба Чернігова має майже 245-річну історію і починалася з кінних упряжок, які доставляли до місця загоряння бочки з водою.