X

У Харкові відбувся ретро-зліт «ХаРС-2017»

В последние выходные мая в Харькове проходил третий по счету ретро-слет «ХаРС-2017», который собрал участников со всей Украины.

У сквері на площі Свободи минулого вікенду зібралися любителі ретротехніки з усієї України. Нинішній захід проходив під девізом «Made in USA», що передбачало появу великої кількості американських автомобілів. І справді, шанувальники продукції заокеанських інженерів і дизайнерів могли ознайомитися з широким асортиментом марок і моделей різних років випуску.

Експозицію відкривали антикварні моделі Buick, Chevrolet і Ford, випущені в 20-30-ті роки минулого століття.

Далі на відвідувачів чекали розкішні Cadillac різних років випуску, поліцейський Chevrolet Delray, а також такі культові моделі, як Ford Thunderbird і Ford Mustang.

На ретро-зльоті цього року була велика кількість найрізноманітнішої техніки відомих світових брендів. Тут можна було побачити як оригінальні, ретельно відреставровані машини, так і зразки народної творчості».

На особливий інтерес заслуговує британський родстер Riley. Колись відома британська марка була заснована в ХІХ столітті і починала з випуску велосипедів. Перший автомобіль марки побачив світ у 1905 році, а кілька років пізніше почалося їх серійне виробництво. Представлена на виставці модель Nine була наймасовышою в гаммі компанії. У різних кузовах її складали з 1926 до 1938 року.

Британський Riley Nine Lynx (1933 р.) з чотиримісним кузовом турер випускали в період з 1933 до 1936 року. Компанія припинила своє існування в 1969 році.

Цього року традиційно підтримала фестиваль компанія Citroen, яка за допомогою свого харківського дилера презентувала на заході фірмові новинки, зокрема і компактний Citroen C3 нового покоління, а також оновлений Citroen C-Elysee.

Citroen CX

Citroen C3 і C-Elysee

По сусідству розташувалися цікаві реплікари – автомобілі, створені за мотивами моделей минулих років, зокрема культова AC Cobra і престижний Mercedes-Benz 500K.

Природно, що чимало автомобілів на фестивалі були «родом із СРСР». Серед них були як респектабельні урядові лімузини, так і класичні моделі «Москвичів» і «Жигулів».

Поціновувачів автоспорту чекав стенд Харківського національно автомобільно-дорожнього університету (ХНАДУ). Крім формульних болідів в експозиції були представлені унікальні автомобілі – родстер ХАДІ-2 і рекордний гоночний ХАДІ-34, занесений в Книгу рекордів України.

Двомісний спортивно-туристичний автомобіль ХАДІ-2 (1960) у 1962-63 роках був продемонстрований на ВДНГ УРСР та СРСР. За створення ХАДІ-2 СПКБ ХАДІ було нагороджено почесною грамотою ЦК ВЛКСМ та медаллю виставки. Технічні характеристики: Розміри (Д/Ш/В): 4200/1550/1050 мм. Двигун УЗАМ-412 (до реставрації М-72 і електромотор). Потужність, 75 к.с. при 5800 об/хв Робочий об’єм, 1480 см3. Кузов зі скловолокна. Розрахункова максимальна швидкість 150 км/год.

Автомобіль для участі в змаганнях з економії палива ХАДІ-34 (2009). Занесений до Книги рекордів України, як найбільш енергоефективний автомобіль в Україні. Технічні характеристики: Розміри (Д/Ш/В): 2900/900/700 мм. Двигун Honda GX 35. Максимальна потужність: 1,2 кВт. Робочий об’єм, 35 см3. Коробка передач 8-ступінчаста планетарна. Кузов монокок із композитних матеріалів. Вага автомобіля –  41 кг. Розрахунковий коефіцієнт опору повітря 0.11. Розрахункова максимальна швидкість 60 км/год. У 2011 році в змаганнях автомобіль на одному 1 л палива проїхав 575 км.

Крім автомобілістів у фестивалі брали участь прихильники двоколісної техніки, які представляли широкий асортимент моделей від вінтажних моторолерів «Тулиця» до розкішних круїзерів Harley-Davidson. А мережа магазинів «Велопланета» презентувала велосипеди різних років.

Крім того, в суботу в рамках «ХаРС-2017» проходив етап кубкового чемпіонату з автозвуку ЕММА.

Два дні зльоту пролетіли швидко і непомітно. І хоча «ХаРС-2017» закінчив свою роботу, любителів ретро цього літа чекає ще багато цікавих заходів. Так, вже наступного вікенду у Львові проходитиме традиційний фестиваль Leopolis Gran Prix, а ще через тиждень у Кам’янець-Подільському на фанів ретро чекає Міжнародний фестиваль стилю «РетроФест-2017».

Дякуємо компанії «Пежо Сітроен Україна» за допомогу в підготовці матеріалу.