X

У Києві презентували систему автономного ходу для тролейбусів (відео)

На міжнародній виставці City Trans & Parking 2021 в Києві можна було ознайомитися з цікавою продукцією ТОВ «Політехносервіс» із Броварів. Ця компанія спеціалізується на розробці та виробництві електрообладнання для тролейбусів, трамваїв та електробусів.

На її стенді, зокрема, експонувалася система автономного ходу для тролейбусів, оснащена тяговими акумуляторами Li-NMC власного виготовлення. Останні можуть заряджатися як від контактної мережі 600V DC, так і від джерел змінного струму 380V.

У підсумку тролейбуси можуть працювати в режимі автономного ходу, проїжджаючи від 5 до 50 км. Наразі підприємство вже випустило понад 300 систем керування тягою для тролейбусів, з яких 82 – для машин з автономним ходом з діапазоном роботи понад 20 км. Тут також виробили 61 тролейбус з автономним ходом і 52 трамваї.

Зокрема, в Броварах виготовляють тролейбус PTS12, кузов якого багато в чому уніфікований з моделями МАЗ. Низькопідлогова машина має довжину 12 200 мм. Загальна пасажиромісткість становить 77 осіб (місць для сидіння 32-33). Важливо, що салон обладнаний відкидним пандусом і місцями для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями.

Фото: transphoto.org

Модель PTS12 оснащується трифазним асинхронним тяговим двигуном типу 6 ДТА.002.1 У2 Ризького електромашинобудівного заводу або типу АД 903У1 Харківського заводу “Електроважмаш”. Передня вісь — залежна, задня — портальна, ZF AV 130/80.

Система тягового приводу СТТ 01 керує тяговим двигуном за допомогою процесора і IGBT-транзисторів. Застосовується система автономного ходу (від 5 до 30 км) із сучасними акумуляторами Li-NMC, що розраховані на 8000 циклів зарядки-розрядки.

Зазначимо, що у 2020 році на підприємстві створено окремий структурний підрозділ – лабораторію, яка акредитована у відповідність до вимог ДСТУ ISO/IES 17025:2017 у сфері випробувань транспортних засобів категорії М3, класу 1 з електричною тяговою установкою (тролейбусів, електробусів), трамвайних вагонів, та їх складових частин.

ТОВ “Політехносервіс” також є членом Української національної водневої асоціації і сьогодні займається розробкою прототипу транспортного засобу, який буде оснащено електричним та електронним обладнанням власного виготовлення, а також паливними (водневими) елементами.

Читайте також:
Украинский производитель троллейбусов обошёл Skoda Electric и победил в тендере