X

У Києві відбудеться п’ятий фестиваль старовинних автомобілів Old Car Land

С 30 сентября по 2 октября в Государственном музее авиации будет проходить пятый фестиваль старинных автомобилей OldCarLand 2016. Мероприятие организовано Клубом технической классики OldCarServiсe и «Проектом Кофейбус».

Участь у фестивалі Old Car Land візьмуть понад 700 ексклюзивних автомобілів з усіх областей України. Очікуються екіпажі з Великої Британії, Німеччини, Польщі, Білорусі, Чехії та інших країн. Традиційно експозиція розміститься під крилами літаків різних років випуску.

Репортажі з весняного зльоту Old Car Land 2016:

На фестивалі будуть представлені американські, німецькі, французькі, чеські та радянські автомобілі різних років випуску. Деякі з них залишилися в одиничних екземплярах або мають рекордно малий пробіг. Очікується чимало новинок, які раніше ще не демонстрували в Україні. Наприклад, вперше на фестиваль завітає чеська Škoda 100 1975 року.

Серед вітчизняних машин головною родзинкою виставки стане унікальний львівський автобус ЛАЗ-697 М 1973 року. Таких в Україні залишилося лише два екземпляри. Його, як і інші львівські автобуси, представив на захід «Проект Кофейбус». Серед інших цікавих зразків автобусної техніки – унікальний ЗіС-155. Цей автобус складали з 1949 до 1957 року. Така машина збереглася в нашій країні в єдиному екземплярі. «Київпастранс» презентує один із перших трамваїв в Україні, який працював з 1891 року на кінській тязі.

Основна тема п’ятого фестивалю OldCarLand – це техніка, виготовлена на території України. Йдеться не тільки про вантажні та легкові авто. Буде ще і мотоциклетна техніка, велосипеди, спецавтомобілі. Серед останніх – машини для кіно та театру. Мало хто знає, що в Чернігові в радянський час складали автобуси. Вони також будуть на нашому заході, – розповідає Павло Лозовенко, організатор фестивалю, керівник Клубу технічної класики OldCarServiсe.

Крім того, організатори фестивалю звернулися до керівників автомобільних музеїв при підприємствах. Очікується, що вони привезуть на фестиваль рідкісні серійні та експериментальні моделі.

Приємно, що відгукнулися керівники ЛАЗу і ЛуАЗу. З Луцька доставлять до Києва цілий автовоз українських позашляховиків. Такої масштабної презентації вітчизняної техніки в Україні до нас ще ніхто не робив. Деякі експозиції ми зробимоу вигляді еволюції — від самої першої моделі до останньої. Будуть машини, які наші заводи складали тільки на експорт. Також готується велика експозиція велосипедів ХВЗ, – розповідає один з організаторів фестивалю Вадим Навроцький, керівник Проекту «Кофейбус».

Буде на фестивалі місце і для екологічного транспорту. В експозиції представлять понад 40 машин на електротязі – від перших зразків до сучасних машин, зокрема саморобні електромобілі. Крім того, на відвідувачів Old Car Land чекає автоспортивна техніка, тюнінговані моделі, сучасна та антикварна військова техніка.

Кожні дві години відбуватимуться різноманітні автомобільні заходи. 30 вересня після офіційного відкриття стартує пробіг на ретро-автомобілях вулицями Києва. У ньому візьме участь понад 30 машин. Наступного дня відбудеться пробіг ретро-скутеристів. Також у рамках фестивалю традиційно відбудеться офіційний етап з тюнінгу та автозвуку. Фахівці школи контраварійної підготовки «Карбон» продемонструють свою майстерність.

І, звісно, який фестиваль без музики. На сцені гратимуть молоді виконавці та творчі колективи. Для дітей працюватимуть дитячі майданчики, а для батьків – ресторани і кафе.

Дістатися на фестиваль Old Car Land можна з Севастопольської площі на спеціальних автобусах. Для автомобілістів працюватиме безкоштовна стоянка. Вартість вхідного квитка – 100 грн. Для дітей до 12 років вхід безкоштовний.