X

У Литві розробили безшумний позашляховик для силових структур (відео)

Литовська компанія Ostara, яка спеціалізується на позашляховій техніці, провела випробування своєї новинки — машини Krampus Mk 1, повідомляє Defence-Blog. За великим рахунком це баггі, родзинкою якого є дизель-електрична силова установка.

Під час тест-драйву на аеродромі автомобіль розігнався майже до 100 км/год і зумів подолати відстань в 100 км виключно на електротязі (електромотор 60 кВт плюс батареї на 39 кВт.год). Якщо ж говорити про запас ходу під час роботи електромотора в парі з ДВЗ, то він досягає 1000 км. батареї можуть заряджатися прямо під час руху від дизельного двигуна або на стоянці — від зовнішнього джерела живлення.

Гібридне баггі (Д/Ш/В: 3200/1800/1900 мм) розраховане на двох осіб (тут стоять спортивні крісла Sparco з 4-точковими ременями безпеки). Плюс до цього можна перевозити до 500 кг вантажу, що дає змогу встановити бойовий модуль. Повна маса машини — до 2500 кг.

Сьогодні на фірмі працюють над новою версією — Krampus Mk 2, яка отримає збільшений до 200 км запас ходу на електротязі. Крім того, планується оснастити машину системою автономного керування, здатною слідувати за маршрутом навіть без допомоги GPS.

Такі позашляховики просто незамінні для силових структур, адже вони практично безшумні. Крім того, ці машини прекрасно підійдуть і рятувальникам, оскільки робота виключно на електротязі дає змогу без проблем заїжджати у високогір’я та в тунелі, де з ДВЗ далеко не заїдеш. Свою передову модель Ostara обіцяє показати на майбутній виставці озброєння Eurosatory 2022 в Парижі.