X

В Україні випробували автоматизований комплекс розвідки на гусеничному шасі МТ-ЛБу

На Яворовском военном полигоне недалеко от Львова прошли испытания автоматизированного звукометрического комплекса разведки огневых позиций артиллерийских орудий и минометов -  «Положение-2»

Новий автоматизований звукометричний комплекс розвідки вогневих позицій артилерійських знарядь і мінометів — «Положення-2» пройшов кваліфікаційні польові випробування, які провели фахівці Львівського державного заводу “ЛОРТА” (ДК “Укроборонпром”). На практиці комплекс виявив всі без винятку цілі, зокрема розриви. Це були гаубиці Д-20 калібру 152 мм, а також 120-мм міномети 2Б11.

До складу “Положення-2” входить апаратна машина на базі багатоцільового плаваючого бронетранспортера МТ-ЛБу, три акустичні бази, дев’ять високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо.

Звукова інформація, що надходить від звукоприймачів, проходить обробку на комп’ютері. Останній і обчислює координати артилерійських точок противника, а також місця розривів снарядів і мін від своєї артилерії. Потім зашифрована інформація передається закритими каналами зв’язку і подається в онлайн-режимі на дисплеї оператора і цифровому планшеті артилерійського командира.

Читайте також:
Украинский бронеавтомобиль «Варта» оснастили минометом (фото)

“Положення-2” може проводити розвідку мінометних позицій на відстані до 8 км, а позицій артзнарядь — до 25 км. Відзначимо, що цей комплекс прийняло на озброєння ЗСУ ще сім років тому, проте до цього часу жоден ще не був закуплений.