X

В Україні за купівлю електромобіля доплачуватимуть

Согласно зарегистрированному в парламенте проекту Закона украинцы смогут компенсировать часть затрат на приобретение электромобиля за счет уплаченных налогов.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який зможе стимулювати українців на купівлю екологічно чистих електромобілів. Його зареєстрував 19.07.2016 за номером 4033а народний депутат від фракції «Самопоміч» Олександр Опанасенко. Проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку електромобілів)» передбачає скасування акцизного податку на ввезення електромобілів (на сьогодні він становить 109 євро за одиницю), а також надання податкової пільги на купівлю одного електромобіля до 1 січня 2020 року.

У тексті законопроекту йдеться, що тимчасово, до 1 січня 2020 року, кожен громадянин України під час купівлі одного електромобіля зможе скористатись податковою пільгою у розмірі сплачених ним за рік податків. Причому неважливо, який електромобіль купуватиме українець – новий чи вживаний. Головне, що ця пільга має поширюватися на транспортні засоби, вперше зареєстровані в нашій державі.

Читайте також: УРА! Мито на електромобілі відмінили, але

Отже, якщо українець, який чесно декларує свої доходи та сплачує податки, ввезе собі електромобіль з-за кордону, він зможе собі компенсувати до 16% вартості авто, а це вже сума, яка наближує вартість електричного легковика до звичайного, з двигуном внутрішнього згоряння.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться: «В усьому світі для покупців електромобілів створюють різноманітні преференції: податкові пільги, компенсації вартості авто, безкоштовні паркінги тощо. Наприклад, у Китаї покупець отримує компенсацію в розмірі близько 35% від вартості авто, а в США така «знижка» становить 25%. У деяких країнах – Португалії, Іспанії, Франції, Ірландії та інших – уряд виплачує субсидію в розмірі від 5 000 до 7 000 євро (залежно від моделі) кожному покупцеві. В інших країнах (Великій Британії, Данії, Німеччині) прямих субсидій на придбання електромобілів немає, але всіх покупців звільняють від сплати транспортного податку на певний термін (до 5 років) або від збору під час реєстрації».

Автор законопроекту вважає, що такий метод стимулювання ввезення в Україну електромобілів сприятиме їх популяризації. А це дасть змогу значно зменшити споживання імпортного палива для автотранспорту. На думку автора законопроекту, «за підрахунками експертів, якщо перевести 10% ринку автомобілів на електротягу, то розмір щорічного зменшення імпорту енергоносіїв становитиме від 1,8 млрд дол. США, – вважає автор законопроекту».

Читайте також: Відміна мита на електромобілі: що і наскільки подешевшає? (Інфографіка)

Таким чином, «ухвалення цього законопроекту сприятиме зменшенню використання іноземних енергоносіїв, зниженню енергетичної залежності України від зовнішніх партнерів, створить умови для стабілізації екологічної ситуації в країні та надасть змогу Україні залучити додаткові кошти на екологічні проекти завдяки Паризьким кліматичним угодам», – йдеться у пояснювальній записці.

Звісно, «краще було б взагалі ПДВ з електрокарів скасувати, – зазначає на своїй сторінці у «Фейсбуці» керівник асоціації автоімпортерів Олег Назаренко. – Але цю ініціативу я теж підтримую однозначно, оскільки маю прозорі доходи і плачу чесно податки! Вважаю, що надання українцям можливості компенсувати частину вартості електромобіля за допомогою механізму податкової знижки стимулюватиме отримувати легальні доходи та декларувати їх. Необхідно зробити так, щоб людям було вигідно чесно платити податки і декларувати доходи!»