X

Volkswagen Crafter – перевірка українськими дорогами (відео)

Легкий развозной автомобиль Volkswagen Crafter нового поколения продается на украинском рынке уже почти два года. Мы решили снова протестировать этот автомобиль, взяв наиболее актуальную для наших перевозчиков версию – длиннобразную, с высокой крышей

Кожна зустріч з Volkswagen Crafter другої генерації викликає теплі почуття, адже ще в лютому 2015 року ми побували на будівництві нового заводу в польському місті Вжешня. Це підприємство, спеціально створене для нової моделі, розраховане на випуск до 100 тисяч автомобілів на рік. Вихід нового Volkswagen Crafter на європейський ринок ознаменувався важливою подією для автопрому – автомобіль переміг у престижному конкурсі «Міжнародний фургон 2017 року».

Ключовими особливостями автомобіля стали абсолютно інший дизайн, новий 2,0-літровий дизельний двигун, передній, задній і повний приводи на вибір, електропідсилювач керма і великий набір електронних систем активної безпеки, раніше недоступних для Сrafter.

Зовні і всередині
Вперше протестувати Volkswagen Crafter другого покоління нам вдалося два роки тому. Тоді для доріг Австрії журналістам надали машини з різними кузовами, переднім, заднім і повним приводом і 8-ступінчастою автоматичною коробкою передач.
Сьогодні ми вирішили протестувати машину вже на українських дорогах, зупинивши вибір на найпопулярнішій для нашого ринку версії – з довгою колісною базою, високим дахом і 140-сильним турбодизелем.

Зовнішність нинішнього Volkswagen Crafter створена в новому корпоративному стилі Volkswagen “Комерційні автомобілі”, достатньо подивитися на фари, решітку радіатора, бічні виштамповки. Крім естетичного ефекту новий дизайн поліпшив і економічність завдяки оптимізації аеродинаміки: коефіцієнт аеродинамічного опору Cx становить 0,33. Це один з найкращих показників у класі.

Ми почали наш тест з завантаження автомобіля. Наш подовжений, передньопривідний фургон, повною масою 3500 кг, з вантажопідйомністю 1400 ми завантажили майже під зав’язку тридцятьма мішками з піском по 40 кг кожен, загалом 1200 кг. Одразу відзначимо невелику вантажну висоту в 473 мм, задні орні дверцята, що відчиняються на 270 градусів (в нашому тестовому авто це додаткова опція).

Хочеться окремо зупинитися на бічній зсувних дверях. По-перше, вони дуже широкі – 1311 мм; по-друге, фіксуються в середньому положенні після відчинення; по-третє, за ними ховається зручний поручень жовтого кольору, а над дверним прорізом розміщений освітлювальний плафон (такий самий є і над заднім отвором).


Вантажний відсік корисним об’ємом 14,4 м куб. має фанерний настил з шорстким, протиковзким покриттям. Кабіна водія відокремлена глухою металевою перегородкою.

На ходу
Сідаємо на робоче місце водія. Швидко і комфортно влаштуватися допомагає водійське сидіння Comfort c регулюванням у висоту. Кермова колонка також зручно налаштовується в двох площинах – за кутом нахилу і вильотом.

А от до важеля ручного гальма, розташованого в доволі вузькій ніші між водійським і пасажирським сидінням, слід звикнути.


Хочеться відзначити функціональну приладову панель з яскравим щитком приладів, зручними поворотними важелями мікроклімату (машина стандартно оснащується системою Climatic), а також великим кольоровим дисплеєм тачскрін мультимедійної системи (опція).

Дволітровий турбодизель в 140 кінських сил вельми чутливий і витягує буквально з 1000 оборотів за хвилину, хоча найбільше підхоплення відбувається в зоні максимального крутильного моменту 340 Нм на 1600 – 2250 об/хв. Працювати із 6-ступінчастою КП  – саме задоволення: малий хід важеля і чіткість включення на висоті. Важіль розташований просто на передній панелі і має дуже зручний набалдашник.

У місті користуєшся переважно п’ятьма передачами, а шоста актуальна лише після 80 км/год. До речі, не помилитися з вибором передачі допомагає система підказки, яка на надмірно низьких обертах (менше за 1000) або, навпаки, надмірно високих (понад 3000) виводить на дисплей дві цифри зі стрілкою: перша – це номер увімкненої передачі, а друга – оптимальна передача для цих умов.

У центрі Києва з його складним рельєфом ми оцінили функцію проти відкочування на підйомах Hill Start Assist, яка утримує машину з відпущеною педаллю гальма упродовж двох секунд.
Під час руху на трасі хочеться відзначити інформативне кермо. Як вже зазначалося, машина отримала електромеханічний підсилювач, який дав змогу встановити різні системи активної безпеки, зокрема допомогу під час бічного вітру, яка входить до базової оснащення. Системи ABS і курсової стійкості ESC також є стандартом для всіх машин.

Все це полегшує керування автомобілем. Машина чудово вписується в повороти. Свою лепту, безумовно, вносить і передній привід, адже раніше Crafter був виключно задньопривідним.

Маневрувати містом допомагають великі зовнішні дзеркала з ширококутними вставками – з електроприводом і обігрівом.  Як опцію можна встановити камеру заднього виду, систему виявлення перешкод збоку Side Protection, а також систему допомоги під час маневрування заднім ходом з причепом – Trailer Assist.
Хочеться також розповісти про роботу підвіски, яка добре справляється з нашими нерівностями.

Тепер про економічність. З баластом 1200 кг у кузові наш Crafter витрачав у місті з урахуванням заторів близько 10,5 л на 100 км. На трасі цей показник зменшувався до 8,5 л.
Фургон у такій комплектації можна придбати за 39 тис. доларів. І ще дуже важливий нюанс: спеціально для українського ринку на новий Volkswagen Crafter надається розширена гарантія – 4 роки або 250 тис. км.