X

Вийшла в світ унікальна книга «Легенди українського ралі»

Наприкінці вересня вийшла з друку перша книга з серії «Легенди українського ралі», присвячена історії одного з найбільш емоційних та яскравих спортивних автомобілів світу – Lancia Delta HF Integrale.

Перше, що потрібно відзначити – серія «Легенди українського ралі» є виключно вітчизняним  продуктом, від першої написаної літери і до готової книжки. Але особливо приємно те, що співавторами цього унікального задуму є двоє людей, чия кар’єра починалась саме в журналі «Автоцентр» – журналіст, нині редактор сайту «Ралі в Україні» Володимир Некрасов та дизайнер Кирило Бондаренко. Саме творчий тандем наших друзів і став фундаментом, на якому з’явився цей історичний проект.

Книга базується на численних архівних документах та спогадах безпосередніх учасників подій. Авторам вдалось знайти та відреставрувати понад 250 фотографій, значну частину яких опубліковано вперше. Також книзі додають неповторного шарму авторські малюнки молодого талановитого художника Василя Галіва, який відтворив зовнішність кожного з автомобілів до найдрібніших деталей. Ну, а безумовною родзинкою видання є передмова, написана чотириразовим чемпіоном світу з ралі Юхою Канккуненом та адресована спеціально українським прихильникам автоспорту.

«Наша книга не може претендувати на енциклопедичну точність, – розповідає Володимир Некрасов, – перш за все тому, що майже половини її головних героїв вже немає з нами. Але гарантовано можна стверджувати, що це – найповніша на даний час історія всіх автомобілів Lancia Delta HF Integrale, якими коли-небудь керували українські спортсмени. Фактично, це унікальне свідоцтво тих часів, коли український автомобільний спорт робив свої перші, іноді доволі незграбні кроки».

«В пересічної людини історія завжди не на часі, – додає Кирило Бондаренко. – Завжди здається, що є важливіші справи. А потім йдуть люди, губляться фото та документи й історія зникає. І якщо б ми не зробили це зараз, то з високою ймовірністю того не зробив би ніхто й ніколи».

Придбати першу книжку з серії «Легенди українського ралі» можна на сайті видавництва «СкайХорс», яке спеціалізується, серед іншого, саме на автомобільній літературі. Ну, а в планах творчого колективу «Легенд» – нові книжки про історію таких славетних автомобілів, як Ford Escort RS Cosworth, Mitsubishi Lancer Evolution, Subaru Impreza GT тощо.