X

Жіноча «Формула 1» – результати першого етапу

Довгих 685 днів розділили фініш дебютного сезону та старт наступного в Міжнародному кільцевому Чемпіонаті W Series, в якому змагаються виключно жінки. Із цього року Чемпіонат проходить у якості серії підтримки до «Формули 1», та являє собою змагання на болідах «Формули 3» – найвищого рівня для національних Чемпіонатів.

Перший етап нового сезону прийняв «Ред Булл Ринг». Від самого початку вік-енду Еліс Павелл задавала ритм суперницям. Переможниця фіналу попереднього сезону не мала собі рівних, почергово вигравши практичні заїзди та кваліфікацію в п’ятницю, а згодом лідирувала від старту й до фінішу всі 20 кіл дистанції в суботу, ще й продемонструвавши найшвидше коло гонки. Перший «великий шолом» в історії W Series та лідерство в загальному заліку – закономірний результат.

Справжньою окрасою заїзду виявилася боротьба за нижчі позиції на подіумі. І тут більше досвіду допомогло Сарі Мур, яка виступала минулого сезону, залишитися попереду своєї напарниці Белен Ґарсіа Еспінар. Белен справила тільки позитивне враження: незважаючи на помилку на екваторі гонки та 6 втрачених позицій, до фінішу дебютантка вибралася на 4 місце.

Між нею та Мур опинилася Фаб’єна Вольвенд. Зважена їзда представниці Ліхтенштейну дозволила їй випередити усіх суперниць, які минулого сезону були попереду, окрім бронзової призерки – Павелл. На початкових колах дистанції Вольвенд допомогла Джессіка Гоукінс, яка відправила чинну чемпіонку Джеймі Чедвік у кінець пелетону, звідки вона дісталася фінішу п’ятою (після покарання тої таки Гоукінс). Механічні пошкодження боліду Марти Ґарсіа Лопез позбавили її шансів на фініш – єдиний схід у гонці – та призвели до появи автомобіля безпеки «Формули 1». Як тільки сейфті-кар покинув трасу, в атаці на Сару Мур розвернуло болід віце-чемпіонки Бейтске Віссер. Регулярні втрати боліду Tatuus Formula 3 на гальмуванні призвели до контакту з відривом половини антикрила для Емми Кіміляйнен – ще однієї лідерки минулого сезону.

За таких обставин, з урахуванням штрафу Гоукінс, Мікі Койяма відіграла вісім позицій, а Нереа Марті – дев’ять. Ці гонщиці фінішували п’ятою та сьомою – попереду та позаду чинної чемпіонки Чедвік відповідно. Іріна Сідоркова напередодні 18 дня народження стала восьмою. Ґосія Рдест, яка підміняє «основну пілотесу» Тасмін Пеппер, завершила гонку в топ-10, куди також потрапила шведсько-норвезька спортсменка з гоночною «пропискою» зі США – Аюла Оґрен.

Надалі учасницям зовсім немає часу розслаблятися, оскільки в липні на них чекає ще три гонки, що означатиме рівно половину сезону. І перша з них одразу за тиждень, на тій самій локації в Штирії…

C цього сезону “жіночу формулу” ексклюзивно в Україні показує Перший Автомобільний телеканал. Партнером трансляцій на телеканалі є компанія Philips Automotive.